Siirry sisältöön
kotihoito -

Johanna-koti ja kotihoito saa kiitosta THL:n asiakastyytyväisyyskyselyssä

Porvoon kaupungin vanhuspalvelujen Johanna-koti ja kotihoito saavat erinomaista palautetta THL:n Kerro palvelustasi-kyselyssä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa kansallisella tasolla ympärivuorokautisten vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyyttä. Kyselyyn vastasi keväällä 2022 lähes 42 000 säännöllisen kotihoidon ja pitkäaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakasta ympäri Suomea. THL on listannut parhaiten kyselyssä pärjänneet yksiköt.

Asiakkaat saivat kertoa kokemuksiaan palvelun laadusta, sekä miten hyvin palvelu vastaa asiakkaiden toiveisiin ja tarpeisiin. Asiakas sai ottaa kantaa esimerkiksi turvallisuuden tunteeseen, avun ja palvelun riittävyyteen sekä henkilökunnan ystävällisyyteen. Asiakas sai vastata kyselyyn yksin tai yhdessä avustajan kanssa.

Vanhus- ja vammaispalveluiden vs. palvelujohtaja Krister Lindman on ylpeä henkilökunnastaan.

 – Työntekijämme tietävät, että heidän työnsä on äärimmäisen tärkeää asiakkaillemme. Myönteisen palautteen saaminen kansallisella tasolla tuntuu erityisen hyvältä, kun koko hoitoala tällä hetkellä kamppailee henkilöstöpulan kanssa.

Joustavuus ja ystävällisyys kotihoidon valttikortteja

Porvoon kaupungin kotihoito palvelee noin 600 asiakasta. Itäisen alueen kotisairaanhoitaja Carola Haddas-Backman iloitsee myönteisestä palautteesta ja kehuu kollegojaan.

 – Meillä on erittäin taitavat kotihoitajat. Hoiva-alasta nostetaan monesti julkisuuteen vain huonosti toimivat puolet, joten kehut tuntuvat oikein hyvältä.

Haddas-Backman uskoo positiivisen palautteen johtuvan kotihoidon henkilökunnan joustavuudesta sekä ystävällisestä, mutta päättäväisestä otteesta.

 – Kaikki asiakkaamme ovat erilaisia, ja heidän hoitonsa suunnitellaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Lisäämme avun määrää tarvittaessa. Tärkein prioriteettimme on, että asiakas voi asua turvallisesti omassa kodissaan mahdollisimman pitkään.

Henkilöstöpula ja uuden asiakassukupolven elintavat huolettavat

Kotihoidon tulevaisuuden haasteista kotisairaanhoitaja Carola Haddas-Backmania pohdituttaa eniten asiakkaiden alkoholin ja lääkeaineiden lisääntyvä käyttö.

 – Näemme tämän jo nyt. Ilmiö tulee yleistymään koko maassa edelleen, kun suurten ikäluokkien sukupolvesta tulee kotihoidon asiakkaita. Myös muistisairauksia esiintyy yhä enemmän.

Palvelujohtaja Krister Lindman on huolissaan henkilöstön riittävyydestä.

 – Vanhuspalveluissa, kuten muuallakin hoiva-alalla, tulee tulevaisuudessakin olemaan haasteita löytää koulutettua henkilöstöä.