Siirry sisältöön

Juliste- ja tuotesarja Porvoo 675 -juhlavuoden muistoksi

Porvoon kulttuuripalvelut on osana Porvoo 675 -juhlavuoden viettoa tuottanut juhlavuoteen liittyviä tuotteita, jotka yhdistävät kaupungin pitkän historian tähän päivään.

Porvoon kulttuuripalvelut on osana Porvoo 675 -juhlavuoden viettoa tuottanut juhlavuoteen liittyviä tuotteita, jotka yhdistävät kaupungin pitkän historian tähän päivään.

Kolmelta porvoolaistaiteilijalta on tilattu teokset, joista on tuotettu juhlavuoden julistesarja. Taiteilijoina ovat kuvataiteilijat Sampsa Indrén, Kaisa Leka ja Saara Piispa. Kolmen julisteen sarja kunnioittaa julistetaiteen perinnettä ja kuvastaa Porvoon pitkää historiaa.

Kulttuuripalvelut on lisäksi yhteistyössä Porvoon museon kanssa tuottanut valokuvaaja Natalia Linsénin vanhoista valokuvista tuotesarjan, johon kuuluu postikortteja sekä suljettava kangaspussukka. Natalia Linsén (1884–1919) ikuisti valokuviinsa 1800–1900-luvun vaihteen porvoolaismaisemia. Linsén oli Suomen ensimmäisiä ammattimaisia naisvalokuvaajia. Hänellä oli Porvoossa myös oma valokuvausateljee.

Julisteita ja Linsénin tuotesarjaa on myynnissä rajoitettu erä Taidehallin kaupassa sekä J.L. Runebergin kodissa.

Taiteilijoiden julistesarja yhdistää historia ja nykyajan  

Julistesarjan teoksissa kuvastuvat Porvoon pitkä historia, luonto ja kaupunkiympäristö, mutta myös koronavirusajan kuvasto.

Saara Piispan Porvoo 675 -julistesarjan tilausmaalauksessa toistuvat orgaaniset kuviot ja Porvoon alueelle tyypilliset kasvit ja eliöt sekä viittaukset saaristoon, mereen ja jokeen. Tärkeänä elementtinä näkyvät myös ihmiset ja läheisyys.

– Pyrin maalauksessani lähestymään ajatusta Porvoosta kliseiden sijaan oman kokemukseni kautta, ja että näkökulmani olisi “monilajinen”, eli edustettuna ei olisi vain ihmisen historiallinen näkökulma, vaan kaikki, mikä tässä kaupungissa osallistuu symbioosiin nimeltä Porvoo, kertoo Saara Piispa.

Kaisa Lekan tilausteoksessa tutut alter egot, Hiiri ja Ankka, ovat iltakävelyllä Porvoon jokirannassa, ja kuvassa kaupungin historia näkyy arkkitehtuurin kerrostumissa kirkosta Taidetehtaaseen.

– Olemme tehneet puolisoni kanssa iltakävelyjä jo yli 20 vuoden ajan ja seurailleet kaupunkikuvan muutoksia, kertoo Leka aiheensa taustasta.

Sampsa Indrénin realistiset piirrokset ja maalaukset pysäyttävät tarkoilla yksityiskohdillaan. Kuva-aiheet sisältävät yleensä jonkin ristiriitaisen tunneyhtälön, joka jää vaivaamaan mieltä.

– Runeberg on erottamaton osa Porvoon kulttuurihistoriaa ja koronavirusmaski on ohittamaton muisto nykyhetkestä. Yhdistelmänä nämä kaksi elementtiä ovat helposti tunnistettavissa sekä jäävät varmasti katsojan mieleen, Indrén pohtii.