Hoppa till innehåll

Borgå 675-jubileumsåret firas med en poster- och produktserie

Som del av Borgå 675-jubileumsårsfirandet har Borgå stads kulturtjänster utarbetat jubileumsprodukter som binder ihop stadens långa historia med nutiden.

Som del av Borgå 675-jubileumsårsfirandet har Borgå stads kulturtjänster utarbetat jubileumsprodukter som binder ihop stadens långa historia med nutiden.

På stadens beställning har tre bildkonstnärer i Borgå skapat verk, av vilka man producerat en posterserie jubileumsåret till ära. Konstnärerna bakom verken är Sampsa Indrén, Kaisa Leka och Saara Piispa. Serien med tre postermotiv hedrar affischkonstens tradition och återspeglar Borgås långa historia.

Dessutom har kulturtjänsterna i samarbete med Borgå museum utifrån fotograf Natalia Linséns gamla fotografier skapat en produktserie som innefattar flera postkort och en slutbar tygpåse. I Natalia Linséns (1884–1919) foton förevigades 1800–1900-talsskiftets landskap i Borgå. Linsén var en av Finlands första professionella kvinnliga fotografer. Hon hade även en egen fotoateljé i Borgå.

Postrar och produktserien med Linséns verk säljs som en begränsat parti på Konsthallens butik samt på J. L. Runebergs hem.

Posterserien binder ihop historian och nuläget 

Posterseriens verk återspeglar Borgås långa historia, natur och stadsmiljö, men även coronavirustidens teman.

Saara Piispas beställningsmålning för jubileumsåret bygger på organiska mönster, växter och organismer som är typiska får Borgåregionen, samt hänvisningar till skärgården, havet och ån. Även människor och intimitet utgör ett viktigt element i verket.

– I verket strävade jag efter att betrakta temat Borgå ur min egen upplevelse istället för klichéer. Dessutom ville jag att synvinkeln skulle vara “flerartig”, alltså att det inte skulle bara handla om människans historiska synvinkel utan allt det som i staden deltar i den symbios som kallas för Borgå, berättar Saara Piispa.

Kaisa Lekas beställningsverk föreställer konstnärens två bekanta alter egon, Mus och Anka, som är ute på en promenad längs ån. I bilden finns flera arkitektoniska skikt från kyrkan till Konstfabriken som speglar stadens historia.

– Tillsammans med min make har vi gått på kvällspromenader i över 20 år och följt ändringarna i stadsbilden, berättar Leka om idén bakom temat i verket.

De exakta detaljerna i Sampsa Indréns realistiska ritningar och målningar får tittaren att stanna och bli kvar. Motiven brukar innehålla en motstridig ekvation av känslor som lämnar en berörd.

– Runeberg har en oomstridd roll Borgås kulturella historia medan coronavirusmasker utgör ett oomstritt minne om samtiden. Sammanslagna är dessa två element lätta att känna igen och blir garanterat kvar i åskådarens tankar, säger Indrén.