Siirry sisältöön

Kahden Finlandian kirjailija Jukka Viikilä Porvoon pääkirjastossa

Kirjailija Jukka Viikilä vierailee Porvoon pääkirjastossa torstaina 24.11. klo 17.30.

Viikilä on kirjoittanut kaksi romaania ja voittanut molemmilla Finlandia-palkinnon, tuoreimman niistä vuonna 2021 teoksellaan Taivaallinen vastaanotto. Viikilää haastattelee kirjailija ja dosentti Juhani Ihanus.

Illan aikana keskustellaan kirjoittamisesta, kirjallisuuspalkinnoista ja omasta elämästä kaunokirjallisuuden materiaalina. Samalla jännitetään vuoden 2022 Finlandia-voittajaa, joka julkistetaan marraskuun lopulla.

Taivaallinen vastaanotto on vahvan omakohtainen tarina avosydänleikkaukseen joutuvasta kirjailijasta. Aivan kuten romaanin päähenkilö kirjailija Jan Holm, myös Jukka Viikilä toipui sydänleikkauksesta teosta kirjoittaessaan.

Varsinaisesta autofiktiosta ei silti ole kyse: romaanissa on tilaa erilaisille henkilöhahmoille, näkökulmille ja tyylilajeille. Romaani on saanut kiitosta fragmentaarisesta ja kokeilevasta rakenteesta sekä poikkeuksellisen terävistä havainnoista.

Teoksen tyyli on aforistinen ja varsinaista juonellista tarinaa siitä on vaikea hahmottaa. Keskeisiksi teemoiksi nousevat esimerkiksi kuolevaisuus, seksuaalisuus, kauneuden ja hellyyden kaipuu sekä yksinäisyys.

Jukka Viikilä on helsinkiläinen kirjailija ja dramaturgi. Hänen esikoisteoksensa Runoja julkaistiin vuonna 2008. Esikoisromaani Akvarelleja Engelin kaupungista voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2016. Viikilä on kirjoittanut myös runokokoelmia, kuunnelmia, sanoituksia ja näytelmiä.

Kaunokirjallisuuden Finlandia on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaasta suomalaisesta romaanista. Se on yksi Suomen tunnetuimmista kirjallisuuspalkinnoista. Vuodesta 1984 alkaen jaettu palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa. Jukka Viikilän lisäksi sen on voittanut kahdesti vain Olli Jalonen ja Bo Carpelan.

Tapahtuma on suomenkielinen, maksuton ja kaikille avoin. Tapahtumaa voi seurata myös kirjaston Facebook Livessä, jossa se on katsottavissa kahden viikon ajan.