Siirry sisältöön

Kaupunki hakee muutosta palkanmaksun keskeytystä koskeviin tuomioihin

Porvoon kaupungin kolme työntekijää on haastanut työnantajansa Porvoon kaupungin oikeuteen, syynä palkkasaatavat keväältä 2020. Suomeen julistettiin tuolloin poikkeusolot koronapandemian vuoksi. Samanaikaisesti valtioneuvosto totesi, että muun muassa kirjastot, uimahallit, urheilu- ja harrastustilat suljetaan.

Porvoon kaupungin tunnus.

Työnantajan näkemyksen mukaan työnteko oli estynyt näissä suljetuissa tiloissa. Porvoon kaupunki keskeytti suljetuissa tiloissa työskennelleiden työntekijöiden palkanmaksun työsopimuslain toisen luvun kahdennentoista pykälän toisen momentin perusteella.

Käräjäoikeus ratkaisi palkkasaatavaa koskevan kiistan työntekijöiden hyväksi kesäkuussa antamillaan tuomioilla. Kaupunki ilmoitti tyytymättömyytensä ratkaisuihin. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan 5. syyskuuta. Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunki valittaa tuomioista hovioikeuteen.

– Valtioneuvoston ilmoitus tilojen sulkemisesta tuli Porvoon kaupungille yllättäen. Kaupungin kannalta keskeisintä on tulkinta siitä, oliko kaupungilla tuolloin keskellä poikkeusoloja koronapandemian levitessä nopeasti tosiasiassa perusteltu syy pitää valtioneuvoston ilmoitusta velvoittavana, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula toteaa.

Käräjäoikeus totesi tuomioissaan, että kaupunki on sulkenut laitokset omalla päätöksellään.

– Tästä olemme eri mieltä, ja siksi kaupunki hakee muutosta ja tulkintaa ylemmältä oikeusasteelta, Ujula jatkaa.

– Tilanne oli tuolloin ja on edelleen kaupungille työnantajana äärimmäisen ikävä. Kaupunkina toimimme lakien, asetusten ja ylempien viranomaisten määräysten mukaisesti. Tämä johti keväällä 2020 siihen, että jouduimme keskeyttämään palkanmaksun monelta työntekijältä, kun työnteko oli laitosten sulkemisen johdosta estynyt, kertoo henkilöstöjohtaja Anu Kalliosaari.

– Emme tietenkään halunneet saattaa työntekijöitä ahdinkoon. Etsimme vaihtoehdoksi korvaavaa työtä ja tarjosimme mahdollisuutta ottaa vuosilomaa, mutta kaikkien kohdalla tämä ei onnistunut, muistelee henkilöstöjohtaja Anu Kalliosaari kevään 2020 tilannetta.

Jatkovalitus hovioikeuteen tarkoittaisi sitä, että käräjäoikeuden tuomio ei vielä ole täytäntöönpantavissa.

– On tietysti todella harmillista, jos hovioikeuskäsittely venyttää lopullisen päätöksen saamista ja työntekijät joutuvat vielä odottamaan, mutta asia on periaatteellisella tasolla tärkeä jopa valtakunnallisesti koko kuntasektorille, toteaa kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula.