Siirry sisältöön

Keinotekoinen Ikimetsä kohoaa keskelle kaupunkiympäristöä

Jokirantaan Läntisen Aleksanterinkadun sillan kupeeseen Taidetehtaan puistoon rakentuu kesän ajaksi reilun sadan neliön ikimetsä.

Pressuista tehdyt taideteokset jotka näyttävät puilta. Taiteilija Pia Sirén, 2018

Porvoon Ikimetsä on paikan päällä rakennettu ja väliaikainen kulissi metsästä. Esteetön kulkuramppi johdattaa kulkijan keinotekoisen luontokokemuksen keskelle. Teos on tee-se-itse metsä, muovinen kestoluonto. Sen puut, kasvit ja kivet muotoutuvat rakennustelineistä, pressuista, köysistä ja betonista.

Itäuusmaalaisen kuvataiteilija Pia Sirénin teos luo hauskan kontrastin rakennetun ympäristön ja luonnon välillä. Jokirantaan rakentuva Porvoon Ikimetsä teos on koettavissa 23.6.–15.8.2023 välisenä aikana

– Joki on aina ollut yksi Porvoon keskeisimpiä elementtejä, ja joenranta on nähnyt monta eri aikakautta ja kaupunkimaisemaa. Halusimme tänä kesänä tarjota kaupunkilaisille ja turisteille uudenlaisen ja yllättävän taidekokemuksen, kertoo kaupungin kulttuurituottaja Veronica Svenskberg.

Näyttelyn päätyttyä puut ja kivet taitetaan kasaan ja rakennustelineet palautuvat niiden varsinaisiin käyttötarkoituksiin.

Luonnon ja rakennetun ympäristön kontrasti

Ikimetsä on vahva osa suomalaista kansallismaisemaa, vaikka sitä ei enää juurikaan Suomesta löydy. Ulkoilualueille ja kansallispuistoihin on jätetty pieniä hajanaisia metsän rippeitä, jälkipolville “museoituja” edustavia näytteitä alkuperäisestä metsästä.

Etelä-Suomen aarniometsät ovat turvallisia ja käteviä elämyskohteita, mutta niin pieniä, että niiden halki kulkee alle puolessa tunnissa.

Pia Sirén on töissään luonut mittavia väliaikaisia maisemia keinotekoisin välinein. Sirénin teoksissa arkiset rakennusmateriaalit saavat uuden merkityksen osana esteettistä taidekokemusta. Telinerakennelmat ja muovit korostavat rakennetun luonnon keinotekoisuutta ja herättävät kysymyksiä ihmisten suhteesta muuhun luontoon sekä rakennettuun ympäristöön.

Sirénin teokset ovat usein rakennettuja, performatiivisia eleitä, joiden sisään katsoja saa astua. Sirénin teoksia on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä sekä pohjoismaissa, että muualla Euroopassa. Sirén asuu ja työskentelee Loviisassa.

Avajaiset järjestetään torstaina 22.6.2023 klo 16–17. Avajaisissa taiteilija on paikalla kertomassa teoksesta. Lisäksi tilaisuudessa on Sini Koskelaisen ohjaama äänituokio “Metsän ääniä”, jossa yleisö saa kokeilla äännellä kuten pöllö tai metsäpuro. Teoksen viereen järjestetään elokuussa taideverstas lapsille ja nuorille.

Teoksen on tilannut Porvoon kaupungin kulttuuripalvelut ja yhteistyökumppanina toimii Kataja Event. Tilapäinen teos toteutetaan osana Porvoon Länsirannan taideohjelmaa.