Hoppa till innehåll

En konstgjord urskog tar form mitt i stadsmiljön

På åstranden vid Alexandersgatans bro byggs under sommaren en urskog på dryga hundra kvadratmeter i Konstfabrikens park.

Borgås urskog byggs på platsen och är en tillfällig skogskuliss. En tillgänglig ramp leder besökaren mitt in i en konstgjord naturupplevelse. Verket är en gör-det-själv-skog, en bestående natur av plast. Skogens träd, växter och stenar består av byggställningar, presenningar, rep och betong.

Den östnyländska bildkonstnären Pia Siréns verk skapar en rolig kontrast mellan naturen och den byggda miljön. Verket Borgås urskog som byggs vid åstranden kan ses under tiden 23.6–15.8.2023.

– Ån har alltid varit ett av Borgås mest centrala element och åstranden har sett många olika tidsepoker och stadslandskap. Den här sommaren ville vi erbjuda stadsborna och turisterna en ny och överraskande konstupplevelse, berättar stadens kulturproducent Veronica Svenskberg.

När utställningen tar slut viks träden och stenarna ihop och byggställningarna återgår till sitt egentliga användningsändamål.

Kontrasten mellan natur och byggd miljö

Urskogen är en stark del av det finländska nationallandskapet, även om det inte just finns urskog kvar i Finland. I friluftsområden och nationalparker har små spridda rester av skog lämnats kvar, representativa prov på den ursprungliga skogen vilka har bevarats som ”museiföremål” åt efterkommande generationer.

Urskogarna i södra Finland är trygga och praktiska upplevelseplatser, men så små att man går igenom dem på mindre än en halv timme.

Pia Sirén har i sina verk skapat stora tillfälliga landskap med konstgjorda medel. I Siréns verk får vardagliga byggmaterial en ny betydelse som en del av en estetisk konstupplevelse. Ställningskonstruktionerna och plasten framhäver den byggda naturens konstgjordhet och väcker frågor om människans förhållande till den övriga naturen och den byggda miljön.

Sirén skapar ofta byggda och performativa verk som åskådarna får stiga in i och hennes verk har visats på många utställningar både i Norden och på andra håll i Europa. Sirén bor och arbetar i Lovisa.

Verket invigs på torsdag 22.6.2023 kl. 16–17. På invigningen är konstnären på plats för att berätta om sitt verk. På invigningen ordnas dessutom en ljudstund, ”Skogens ljud”, som leds av Sini Koskelainen. Där får publiken prova att ha ljud som en uggla eller skogsbäck. I augusti kommer det att vid konstverket ordnas en konstverkstad för barn och unga!

Verket har beställts av Borgå stads kulturtjänster och samarbetspartner är Kataja Event. Det tillfälliga verket är en del av Västra åstrandens konstprogram.