Siirry sisältöön

Kesän näyttelyt tarjoavat monipuolisia näkymiä nykytaiteeseen

Porvoon Taidehalli sekä Galleria Vanha Kappalaisentalo aukeavat kesäkaudeksi uudella näyttelyohjelmalla. Porvoon Taidehallissa nähdään 9. kesäkuuta alkaen taidemaalari Reima Nevalaisen näyttely Flood Recedes. Se nähdään koronapandemian vuoksi ensi vuoteen siirretyn Porvoon Triennaalin tilalla.

Porvoon Taidehalli sekä Galleria Vanha Kappalaisentalo aukeavat kesäkaudeksi uudella näyttelyohjelmalla. Porvoon Taidehallissa nähdään 9. kesäkuuta alkaen taidemaalari Reima Nevalaisen näyttely Flood Recedes. Se nähdään koronapandemian vuoksi ensi vuoteen siirretyn Porvoon Triennaalin tilalla.

Porvoossa asuva Reima Nevalainen (s.1984) kuuluu maamme arvostetuimpiin nuoriin taidemaalareihin, jonka työt ovat olleet esillä muun muassa Japanissa, Ruotsissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Hänet valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2016, ja hänen 2017 palkintonäyttelyänsä Helsingin Sanomien toimittaja Harri Mäcklin kuvaili hengästyttävän hienoksi.

– Tämän näyttelyn maalaukset ovat osa puolentoista vuoden työskentelykautta, 2019–2020 väliseltä ajalta. Jotkin kauden maalauksista olivat esillä keväällä Galerie Forsblomilla Helsingissä, mutta koska toisenlainen ‘tulva’ valtasi maailman, kovin monikaan ei pystynyt näkemään niitä, kertoo Reima Nevalainen ja viittaa koronatilanteen lisäksi näyttelyn nimeen Flood Recedes (suom. Tulva väistyy).

–  Haluankin kiittää Porvoon Taidehallia toisen mahdollisuuden antamisesta teoksilleni, jotta ne voisivat tulla nähdyiksi nyt, kun tulva on väistynyt hetkeksi, kertoo Reima Nevalainen.

Outoja näkyjä, muuntuneita muistoja tai puolivalmiita ajatuksia, näitä Aura Hakuri (s. 1977) on viime aikoina maalannut ja vielä jotakin, jota hän ei vielä osaa nimetä. Hakurin näyttely Close – Maalauksia paperille on esillä Kulmassa 9. kesäkuuta – 30. elokuuta välisenä aikana.

Galleria Fikassa on nähtävillä Päivi Hirsiahon (s. 1987) animaatio You’re lost little girl vuodelta 2015. Animaatio käsittelee Hirsiahon omia lapsuudenmuistoja sekoittaen sadun ja todellisuuden, uuden ja vanhan, ilon ja melankolian sekä lapsuuden ja aikuisuuden. Hirsiahon teos on nähtävissä 9. kesäkuuta – 2. elokuuta välisenä aikana. Galleriatila Fikassa nähdään 6.–30. elokuuta Anssi Kasitonnin (s. 1978) videoteos.

Galleria Vanhan Kappalaisentalon kesänäyttelyssä puupiirroksia ja veistoksia

Galleria Vanhan Kappalaisentalon kesänäyttely esittelee 16. kesäkuuta alkaen Teija Lehdon (s. 1965) ja Jaana Pauluksen (s. 1963) puupiirroksia. Gallerian sisäpihalla ja piharakennuksessa on nähtävillä Paula Salmelan (s. 1965) teoksia.

Teija Lehto on Paimiossa asuva kuvataiteilija, ja hän on työskennellyt taidegraafikkona 22 vuotta. Lehdon teokset ovat usein asetelmia. Niissä kuvataan realistisesti arkinen näkymä, jossa on esimerkiksi sotkuinen pöytä, likaisia astioita, sienisaalis tai täytekakun jämäpala. Teokset käsittelevät ajan kulumista, muutosta ja kaiken katoavaisuutta. Hänen teoksiaan on mm. Turun ja Tampereen kaupungin, Amos Anderssonin taidemuseon, Turun ja Salon taidemuseoiden, Suomen valtion ja eduskunnan kokoelmissa. Lehdon työskentelyä on tukenut Varsinais-Suomen taidetoimikunta.

Jaana Paulus on Kirkkonummella asuva kuvataiteilija, ja hän on tehnyt reduktiopuupiirroksia yli 30 vuoden ajan. Pauluksen teoksissa on usein kuvattuna maisema Päijänteen rannalta. Luonnon kuvaaminen taustana erilaisille tapahtumille on ollut hänelle aina keskeistä. Tapahtumat hän esittää yleensä symbolisesti tai joskus myös surrealistisesti. Teoksissaan hänellä on usein kasviaiheiden lisäksi ihmis- tai eläinfiguureita. Teoksia Jaana Pauluksella on mm. seuraavissa kokoelmissa: Suomen valtion ja eduskunnan kokoelmat, Lahden taidemuseo, HAM, WAM, KIASMA, Porin ja Tampereen taidemuseo, Kiinan valtion kokoelmat ja the Print Collection of the New York Public Library.

Galleria Vanhan Kappalaisentalon sisäpihalla sekä piharakennuksessa on nähtävillä porvoolaisen kuvanveistäjän Paula Salmelan kolme teosta – Muutos, Suojat ja Nousukiito. Paula Salmelan taiteellisessa tuotannossa toistuvat teemat ovat ihminen ja luonto. Salmela on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2001 ja Kuvataideakatemiasta vuonna 2008. Hän on työskennellyt Suomen lisäksi Tanskassa ja Hollannissa. Salmelan julkisia teoksia ovat esimerkiksi Porvoon Campuksen yleisen tilan reliefi Together 2015, Tampereen Vuoreksen reliefi Heijastus 2015 ja Vantaan Kivistön tilateos In-Out 2017.

Porvoon Taidehalli & Fikka
9.6.–30.8.2020 ti-pe klo 9–16, la-su klo 11–16. Vapaa pääsy.

Kulma 9.6.–30.8.2020
ma-pe klo 9–16, la-su klo 11–16. Vapaa pääsy.
Taidetehdas, Läntinen Aleksanterinkatu 1, Porvoo,
taidehalli@porvoo.fi
puh. 040 730 9273

Lisätietoa:
Henrik Lindqvist, näyttelykoordinaattori
henrik.lindqvist@porvoo.fi
puh. 040 489 1610

Galleria Vanhan Kappalaisentalo
16.6.–30.8. ti–su klo 10–16. Vapaa pääsy.
Galleria Vanha Kappalaisentalo, Välikatu 13, Porvoo
kappalainen@porvoo.fi
puh. 040 489 1771

Lisätietoa:
Sini Kallio, kulttuurikoordinaattori
sini.kallio@porvoo.fi
puh. 040 676 3005