Hoppa till innehåll

På sommarens utställningar visas mångsidig samtidskonst

Konsthallen i Borgå och Galleri Gamla Kaplansgården öppnar till sommaren med nya utställningar. I Konsthallen visas från den 9 juni konstnären Reima Nevalainens utställning Flood Recedes. Den visas istället för Triennalen som på grund av coronapandemin har skjutits upp till nästa år.

Konsthallen i Borgå och Galleri Gamla Kaplansgården öppnar till sommaren med nya utställningar. I Konsthallen visas från den 9 juni konstnären Reima Nevalainens utställning Flood Recedes. Den visas istället för Triennalen som på grund av coronapandemin har skjutits upp till nästa år.

Reima Nevalainen (f. 1984) som bor i Borgå hör till de mest ansedda unga konstnärerna i vårt land och hans konstverk har visats i bland annat Japan, Sverige, Tyskland och USA. Han valdes till Årets unga konstnär 2016, och hans prisutställning 2017 beskrevs av Helsingin Sanomats redaktör Harri Mäcklin som andlöst vacker.

– Målningarna på denna utställning är del av en arbetsperiod på ett och ett halvt år, från åren 2019–2020. Vissa av målningarna från den perioden visades på Galerie Forsblom i Helsingfors på våren, men eftersom världen togs över av en annorlunda översvämning, var det inte så många som kunde se dem, berättar Reima Nevalainen och hänvisar förutom till coronasituationen också till utställningens namn Flood Recedes (ungefär översvämningen drar sig tillbaka).

– Jag vill tacka Konsthallen i Borgå för att ge mina konstverk en andra chans, så att de kan bli sedda nu när översvämningen har dragit sig tillbaka för en stund, säger Reima Nevalainen.

Konstiga syner, förändrade minnen, halvfärdiga tankar och något som hon ännu inte kan beskriva, det har Aura Hakuri (f. 1977) målat den senaste tiden. Hakuris utställning Close – Målningar på papper visas i Hörnan den 9 juni till den 30 augusti.

I Galleri Fickan visas Päivi Hirsiahos (f. 1987) animation You’re lost little girl från år 2015. Animationen behandlar Hirsiahos egna barndomsminnen. Filmen blandar verklighet och fiktion, nytt och gammalt, glädje och melankoli samt barndom och vuxenhet. Hirsiahos animation visas den 9 juni till den 2 augusti. I Galleri Fickan visas 6–30 augusti Anssi Kasitonnis (f. 1978) videoverk.

Träsnitt och skulpturer i Galleri Gamla Kaplansgården

På sommarutställningen i Galleri Gamla Kaplansgården visas från den 16 juni Teija Lehtos (f. 1965) och Jaana Paulus (f. 1963) träsnitt. På galleriets innergård och i gårdsbyggnaden visas Paula Salmelas (f. 1965) konstverk.

Bildkonstnären Teija Lehto bor i Pemar. Hon har arbetat som konstgrafiker i 22 år. Lehtos verk är ofta stilleben. Hon avbildar på ett realistiskt sätt en vardaglig syn, med till exempel ett rörigt bord, smutsiga kärl, en svampskörd eller en överbliven bit av en tårta. Verken behandlar tidens lopp, förändring och alltings förgänglighet. Hennes verk finns i samlingar hos bland annat Åbo och Tammerfors stad, Amos Anderssons konstmuseum, Åbo och Salo konstmuseum, finska staten och riksdagen. Teija Lehto har fått stöd från Egentliga Finland konstkommission.

Bildkonstnären Jaana Paulus, som bor i Kyrkslätt, har skapat träsnitt med reduktionsmetoden över 30 år. I Paulus konstverk ingår ofta ett landskap från en strand vid Päijänne. Att avbilda naturen som bakgrund till olika händelser har alltid varit centralt för henne. Händelserna framställer hon ofta symboliskt eller ibland också surrealistiskt. I hennes konstverk finns ofta förutom växter också människo- eller djurfigurer. Jaana Paulus konstverk finns i bland annat hos finska statens och riksdagens samlingar, Lahtis konstmuseum, HAM, WAM, KIASMA, Björneborgs och Tammerfors konstmuseum, staten Kinas samlingar och the Print Collection of the New York Public Library.

På Galleri Gamla Kaplansgårdens innergård och i gårdsbyggnaden visas tre verk av skulptören Paula Salmela från Borgå: Förändring, Bo och Bestigningen. Människan och naturen är återkommande teman i Paula Salmelas konstnärliga produktion. Salmela fick examen från Kankaanpään taidekoulu år 2001 och från Bildkonstakademin år 2008. Hon har arbetat förutom i Finland också i Danmark och Holland. Bland hennes offentliga verk finns bland annat reliefen Together från år 2015 i Campus i Borgå, reliefen Heijastus från år 2015 i Vuores i Tammerfors och installationen In-Out från år 2017 i Kivistö i Vanda.

Konsthallen i Borgå & Fickan
9.6–30.8.2020 tis.–fre. kl. 9–16, lör.–sön. kl. 11–16. Fritt inträde.

Hörnan 9.6–30.8.2020 
mån.–fre. kl. 9–16, lör.–sön. kl. 11–16. Fritt inträde.
Konstfabriken, Västra Alexandersgatan 1, Borgå,
taidehalli@porvoo.fi
tfn 040 730 9273

Ytterligare information:
Henrik Lindqvist, utställningskoordinator
henrik.lindqvist@porvoo.fi
tfn 040 489 1610

Galleri Gamla Kaplansgården
16.6–30.8 tis.–sön. kl. 10–16. Fritt inträde.
Galleri Gamla Kaplansgården, Mellangatan 13, Borgå
kappalainen@porvoo.fi
tfn 040 489 1771

Ytterligare information:
Sini Kallio, kulturkoordinator
sini.kallio@porvoo.fi
tfn 040 676 3005