Siirry sisältöön

Keskuskouluun asennetaan uusi energiaekosysteemi

Porvoon kaupunki ja Porvoon Energia Oy ovat käynnistäneet yhteishankkeen, jonka tavoitteena on vähentää Keskuskoulun lämmön- ja sähkönkulutusta käyttäen uutta kaukolämpöratkaisua ja siihen liittyvää modernia automaatio- ja sovellustekniikkaa.

Porvoon kaupunki ja Porvoon Energia Oy ovat käynnistäneet yhteishankkeen, jonka tavoitteena on vähentää Keskuskoulun lämmön- ja sähkönkulutusta käyttäen uutta kaukolämpöratkaisua ja siihen liittyvää modernia automaatio- ja sovellustekniikkaa.

Porvoon Energia on saanut hankkeelle Business Finlandin uuden teknologian energiatukea. Yhteishanke tukee Suomen ympäristökeskuksen koordinoimaa Canemure-hanketta, jossa Porvoon osahankkeessa tutkitaan mahdollisuuksia vähentää julkisten rakennusten hiilijalanjälkeä.

– Kyseessä on uudenlainen kiertotalousaikakauden energiaekosysteemi, jossa hyödynnetään uusien innovaatioiden ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia parantaa energiatehokkuutta. Hanke on linjassa Porvoon kaupunkistrategian kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa, kertoo projektipäällikkö Matti Lehtovaara Porvoon kaupungilta.

Uudella tekniikalla vähennetään lämmön- ja sähkönkulutusta

Uuden järjestelmän käyttöönotto tarkoittaa kolmannen kaukolämpöputken asentamista verkoston runkolinjasta ja lisäksi rakennukseen asennetaan sensoreita tuottamaan tietoa eri tilojen lämpötilasta ja käyttöasteesta. Koko energiaekosysteemiä ohjataan ennakoivalla lämmityksenohjauksella, joka hyödyntää sensoreiden tuottamaa tietoa.

– Järjestelmä huomioi ja ennakoi muun muassa ulkolämpötilan, ihmisten tuottaman lämmön, tilojen hiilidioksidipitoisuuden ja säätää lämmön ja ilmanvaihdon tarpeen mukaan, pitäen sisäolosuhteet tasaisina. Ilmanvaihto on myös jatkossa käynnissä vuorokauden ympäri, Lehtovaara kertoo.

–Investoinnin tavoitteena on vähentää energiankulutusta yli 20 prosenttia, mikä on sekä merkittävä ilmastoteko että taloudellinen säästö.

Keskuskoulun lämmitykseen riittää jatkossa pääosin matalalämpöisen kaukolämmön paluuveden sisältämä energia. Tämä järjestelmä on käytössä myös yhdessä porvoolaisessa tehdaskiinteistössä ja mahdollistaa kaksisuuntaisen kaukolämmön käytön sekä hukkalämmön hyödyntämisen.  

Business Finland tukee Keskuskoulun energiahanketta

Porvoo on vuonna 2017 hyväksynyt kunta-alan energiatehokkuussopimuksen, jolla pyritään aktiivisin toimenpitein vähentämään energian kulutusta. Sopimuksessa todetaan, että kuntien tulee käyttää erilaisia rahoitusratkaisuja energiainvestoinneissaan. Business Finland on myöntänyt Porvoon Energialle uuden teknologian energiatukea Keskuskoulun energiaekosysteemikokeiluun. Porvoon kaupungin ja Porvoon Energian palvelusopimus tehdään kymmeneksi vuodeksi.

– Energiaekosysteemihanke antaa Porvoon Energialle ainutlaatuisen mahdollisuuden kokeilla jotain uutta sekä kehittää ja tutkia uusia toimintatapoja. Kaukolämpö on kaupunkilaisten kriittistä perusinfraa, jota on syytä jatkokehittää yhdessä asiakkaidemme kanssa, toteaa ympäristö- ja kehityspäällikkö Jukka Rouhiainen.

Energiaekosysteemin toteuttaa porvoolainen infrakehitysyhtiö IOTOI Oy. Asennustyöt kestävät 6-8 viikkoa ja käynnistyvät koulun joululoman aikana. Asennustyöt eivät häiritse koulun opetustoimintaa.

–  Sekä Porvoon kaupunki että Porvoon Energia osoittavat tällä hankkeella, että haluavat olla mukana rakentamassa nykyaikaista ja ympäristöystävällistä infrastruktuuria. Kaukolämmön tehokas hyödyntäminen on koko yhteiskunnan näkökulmasta järkevää, kuvailee IOTOI:n toimitusjohtaja Johnny Holmström.

Lisätietoja:

Porvoon kaupunki, projektipäällikkö Matti Lehtovaara, puh. 040 676 1377 tai matti.lehtovaara@porvoo.fi

Porvoon Energia, Ari Raunio, päällikkö, lämpö ja tuotanto, 050 467 6840, ari.raunio@pbe.fi

IOTOI Oy, toimitusjohtaja Johnny Holmström, 040 4899 811