Siirry sisältöön

Kirjailijavieraana Marja Kyllönen ja Vainajaiset

Kirjailija Marja Kyllönen vierailee Porvoon pääkirjastossa keskiviikkona 26.4. klo 17.30. Illan aikana keskustellaan hänen teoksestaan Vainajaiset, joka voitti tänä vuonna Runeberg-palkinnon.

Ensin on ilo, sitten ujo rakkaus, harvinaiset vieraat umpimielisellä seudulla. Jo kohta Inarin ja Raunon onni alkaa lakastua, kun jokin kammottava pyrkii väkisin osaksi tarinaa.

Vainajaiset on tarina lapsettomuudesta ja sen seurauksista, sukupolvien ketjusta ja selittämättömistä voimista. Se kertoo perheeksi kasvamisen vaikeudesta ja siitä, miten ihmisen käy, kun kaivattu täyttymys aina vain lykkääntyy.

Vainajaiset on hurja ja hyytävä, mutta samalla kaunis kertomus pahuudesta, osattomuudesta ja toivosta. Kyllösen omaperäinen kieli leimuaa vahvana ja muodostaa omalakisen maailmansa. Siinä kaikuu mystiikka, kansanrunous ja Kainuun murre.

Kyllösen kieli onkin kerännyt erityistä ylistystä. Runeberg-palkintoraadin jäsen Vesa Rantama kuvaili Vainajaisia palkintopuheessaan upeaksi teokseksi, joka käyttää suomen kielen koko potentiaalia maailmansa luomiseen.

Marja Kyllönen on Kajaanista kotoisin oleva, nykyisin Tampereella asuva kirjailija. Hänen esikoisteoksensa Lyijyuuma voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjailijapalkinnon vuonna 1997, ja Rikot sai kiittävät arviot vuonna 2001. Vainajaiset on Kyllösen kolmas, hartaasti odotettu romaani.

Vainajaiset voitti sekä Runeberg-palkinnon että Varjo-Runeberg-palkinnon, joka annetaan yleisön suosikille. Teos oli myös Finlandia-ehdokkaana. Marja Kyllöstä haastattelee tapahtumista vastaava kirjastonhoitaja Sanni Saarinen.

Tapahtuma on suomenkielinen, maksuton ja kaikille avoin. Yleisö saa osallistua keskusteluun. Tapahtumaa voi seurata myös kirjaston Facebook Livessä osoitteessa https://www.facebook.com/porvoonkirjasto/live. Tallenne on saatavilla kahden viikon ajan.