Hoppa till innehåll

Författarbesök: Marja Kyllönen om boken Vainajaiset

Författaren Marja Kyllönen besöker Borgå huvudbibliotek onsdagen den 26 april kl. 17.30. Under kvällen diskuteras hennes verk Vainajaiset, som vann Runebergspriset i år.

Först har vi glädje, sen en blyg kärlek, sällsynta gäster i den otillgängliga trakten. Det tar inte länge så börjar Inaris och Raunos lycka falna, som om något fasansfullt letade sig in i berättelsen.

Vainajaiset är en berättelse om barnlöshet och dess följder, om en kedja av generationer och om oförklarliga krafter. Den berättar om svårigheterna med att växa till en familj och om hur det går för en människa när en efterlängtad uppfyllelse ständigt skjuts framåt.

Vainajaiset är en häftig och gastkramande men samtidigt vacker berättelse om ondska, lottlöshet och hopp. Kyllönens särpräglade språk gnistrar starkt och skapar en värld med egna lagar. Det ekar av mystik, folkdiktning och dialekt.

Kyllönen har fått speciellt mycket beröm för just sitt språk. Vesa Rantama som satt i juryn som utsåg Runebergsprisvinnaren beskrev i sitt tal Vainajaiset som ett strålande verk som använder hela potentialen i det finska språket för att skapa sin värld.

Marja Kyllönen bor numera i Tammerfors men kommer ursprungligen från Kajana. Hennes debutverk Lyijyuuma vann Helsingin Sanomats pris för bästa debutverk 1997, och Rikot fick fina recensioner år 2001. Vainajaiset är Kyllönens tredje, högt efterlängtade roman.

Vainajaiset vann inte bara Runebergspriset utan också Skugg-Runebergspriset, som ges till publikens favorit. Dessutom var den nominerad till Finlandiapriset. Marja Kyllönen intervjuas av Sanni Saarinen, bibliotekarie med ansvar för evenemang.

Evenemanget är på finska, gratis och öppet för alla. Publiken får delta i diskussionen. Evenemanget kan även följas på bibliotekets Facebook Live på adressen https://www.facebook.com/porvoonkirjasto/live, där det ligger kvar i två veckor.