Siirry sisältöön

Koulujen lomakyselyyn vastasi yli 4 700 henkilöä, syysloma esitetään viikon mittaiseksi jatkossa

Porvoon kaupungin perusopetus- ja lukiokoulutuspalvelut järjestivät syksyllä kyselyn lukuvuoden työ- ja loma-ajoista. Kyselyyn sai vastata suomen- ja ruotsinkieliset oppilaat, niiden huoltajat ja koulujen henkilökunta. Enemmistö kannatti viikon mittaista syyslomaa.

Koululaiset viittaavat luokassa.

Asiasta keskustellaan suomenkielisessä koulutusjaostossa 16.11. ja ruotsinkielisessä 21.11. Kasvun ja oppimisen lautakunta päättää asiasta kokouksessaan 23. marraskuuta.

Porvoossa on useita vuosia käytetty mallia, jossa on vuoroteltu lyhyemmän muutaman päivän kestävästä syyslomasta ja pidemmän, viikon mittaisen, syysloman välillä. Viime vuonna Kasvun ja oppimisen lautakunta edellytti, että tänä vuonna selvitetään mielipiteet kyselyllä ja tähdätään pitkäkestoisempaan linjaukseen.

– On hienoa, että asia kiinnostaa ja että kyselyyn ovat saaneet vastata sekä oppilaat että aikuiset, toteaa sivistysjohtaja Sari Gustafsson.  

Sähköiseen webropol-kyselyyn vastasi 25.9.–8.10.2023 välisenä aikana peräti 4 705 porvoolaista. Näistä 1 374 olivat oppilaita, 2 785 huoltajia ja loput 546 olivat koulujen henkilöstöä. Vastaajista 2 590 olivat suomenkielisiltä kouluilta ja 2 098 ruotsinkielisiltä.

Kyselyssä sai valita mieluisin vaihtoehto kolmesta. Viiden päivän syysloma joko aikaistaisi koulujen aloituspäivämäärää elokuussa tai lyhentäisi joululomaa. Kolmas vaihtoehto oli lyhyempi kahden tai kolmen päivän kestävä syysloma.

Pidempi syysloma vaikuttaa työhyvinvointiin

Noin 55 prosenttia vastaajista kannatti viiden päivän syyslomaa, joka aikaistaisi aloitusta elokuussa. Toisena (37 prosenttia) tuli ehdotus lyhyemmästä syyslomasta ja kolmantena (8 prosenttia) nousi ehdotus viiden päivän syyslomasta, joka lyhentäisi joululomaa.

Kaikista oppilaista 56 prosenttia valitsi pidemmän syysloman, joka aikaistaisi aloituspäivää elokuussa. Noin 37 prosenttia valitsi lyhyemmän loman ja 7 prosenttia pidemmän, joka lyhentäisi joululoman. Huoltajista vastaavat luvut olivat 52, 40 ja 8 prosenttia. Henkilöstöstä 67 prosenttia toivoo pidemmän syysloman, 26 prosenttia lyhyemmän ja 7 prosenttia pidemmän, joka lyhentäisi joululoman.

Kieliryhmien välissä oli kuitenkin eroja. Noin 73 prosenttia kaikista suomenkielisistä vastaajista toivovat pidemmän syysloman, joka aikaistaa aloituspäivämäärän elokuussa. Vain 33 prosenttia ruotsinkielisistä äänesti samaa. Ruotsinkieliset toivovat sen sijaan lyhyempää syyslomaa (59 prosenttia) ja osa suomenkielisistä (20 prosenttia) samaa. Molemmat kieliryhmät olivat samaa mieltä siitä, että joululomasta ei haluta tinkiä.

Viikon loma edesauttaa palautumista ja vaikuttaa kaikkien työhyvinvointiin. Toisaalta monilla huoltajilla ei ole riittävästi lomaoikeutta sekä talvilomaan että pidempään syyslomaan. Nyt ehdotetaan, että syysloma olisi jatkossa aina viikon mittainen ja kalenterivuoden mukaan varioidaan syksyn aloitusajankohtaa ja joululoman pituutta.