Siirry sisältöön

Kulloo on Uudenmaan Vuoden Kylä 2021

Uudenmaan Kylät ry:n ja SILMU-kylien Uudenmaan Vuoden Kylä 2021 -kilpailussa voittajaksi valikoitui tiukassa kisassa Kulloon kylä.

Uudenmaan Kylät ry:n ja SILMU-kylien Uudenmaan Vuoden Kylä 2021 -kilpailussa voittajaksi valikoitui tiukassa kisassa Kulloon kylä.

Kulloo on vanha ja perinteikäs n. 1100 asukaan kylä joka sijaitsee Porvoon länsipuolella, itäisellä Uudellamaalla. Elinvoimaisen kyläyhteisön taustalla on satavuotias kyläyhdistys, joka on uudistunut rohkeasti viime vuosina. Perinteinen ruotsinkielinen kotiseutuyhdistys on muutettu kaksikieliseksi kyläyhdistykseksi. Kyläläiset työskentelevät pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti yhteisöllisyyden parantamiseksi kyläohjelman avulla ja panostamalla kyläturvallisuuteen.

Kylä satsaa paljon myös palveluiden kehittämiseen ja tekee tiivistä yhteistyötä Porvoon kaupungin ja alueen yrittäjien kanssa. Kylässä on käytössä etuja antava Kullookortti, joka kannustaa käyttämään kylän yrittäjien palveluita.

Kylässä on kymmenkunta muuta yhdistystä ja yhteistyönä kylällä järjestetään paljon liikunta- ja kulttuuritapahtumia, mm. suosittu Pääsiäisnoitarieha. Lapset ja nuoret on otettu hyvin huomioon toimintaa suunniteltaessa.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Linda Antell-Behm toteaa: ”Kylä on olemassa kaikille ja kaiken ikäisille yli kielirajojen. Olemme todellakin aktiivinen ja innovatiivinen kylä, jossa on hyvä elää ja olla!”

Korona-kevään aikana yhteisöllisyyden merkitys korostui entisestään. Satavuotias kyläyhdistys toteutti ensimmäiset etäkokouksensa ja haluaa myös viestinnällä lisätä kokonaisvaltaista yhteisöllisyyttä kylässä.

Uudenmaan Vuoden Kylä -kilpailun valintaraati kiinnitti erityisesti huomiota kylän viestintään. Kylälehti Byapressen, jonka ensimmäinen numero näki päivänvalon jo 1940-luvulla, sai kiitosta ja kylän verkkosivut ja sosiaalisen median käyttö todettiin esimerkilliseksi.

Valintaraati päätti myös antaa kunniamaininnan 100 asukkaan Antskogille Raaseporissa, joka on juuri tehnyt oman kyläsuunnitelman kylän kehittämiseksi. He tekevät mm. erityisen hyvää toimintaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Kuten he itsekin ovat todenneet, he tekevät niin pieneksi kyläksi valtavasti omin avuin.

Lisätietoja:

Kulloo: Linda Antell-Behm
puh. 040 706 1506
byagarden@gmail.com
Kulloon Mickeslbölen kyläyhdistys

Antskog: Marja Salenius
puh. 040 749 2660
marjah.salenius@hotmail.com
www.antskoginkylaseura.com

Uudenmaan Kylät ry: kyläasiamies Anu Nilsson
puh. 050 524 9189
kylaasiamies@uudenmaankylat.fi
www.uudenmaankylat.fi

SILMU-kylät: kyläneuvoja Li-Marie Santala
puh. 040 158 8038
li-marie.santala@silmu.info
www.itukylat.fi