Siirry sisältöön

Kunnostustyöt jatkuvat Kokonniemen kansanpuistossa

Ympäristöministeriön tuella toteutettu hanke Porvoon rantareitin historiallisten näköalapaikkojen kunnostuksesta etenee ja Kansallisen kaupunkipuiston remonttiryhmä on siirtynyt Kokonniemen kansanpuistoon.

Ympäristöministeriön tuella toteutettu hanke Porvoon rantareitin historiallisten näköalapaikkojen kunnostuksesta etenee ja Kansallisen kaupunkipuiston remonttiryhmä on siirtynyt Kokonniemen kansanpuistoon.

Puistossa töiden kohteena ovat näköalapaikalle kohoava polku ja sen portaat. Myös mahdollisuutta ajan saatossa peittyneiden alkuperäisten polkujen ennallistamiselle tutkitaan.

Paikoitellen lähes kokonaan hävinneiltä poluilta kuoritaan pois heiniä ja varpuja, jonka jälkeen niille laitetaan uusi pinnoite. Portaita puhdistetaan ja huonokuntoisimpia kohtia kunnostetaan niin, että kulkeminen näköalakalliolle helpottuu.

– Töitä tehdään aidatuilla alueilla, joten erityistä huomioitavaa alueella työmaan takia liikkujille ei koidu. Puistossa voi liikkua vapaasti kävellen, ohjeistaa vastaava puutarhuri Inkeri Tarkiainen.

– Uudet käytävät ja portaat eivät kuitenkaan kestä maastopyöräilyä. Näsinmäen jo valmiissa käytävissä ja portaissa on vaurioita pyöräilyn jäljiltä, Tarkiainen muistuttaa.

Kokonniemen kansanpuiston liikennejärjestelyt ovat muuttuneet

Tammikuisen lautakuntapäätöksen mukaan Kokonniemen kärkeen ajaminen moottoriajoneuvolla on kielletty. Vain kiinteistöille ajo ja huoltoajo on sallittu. Ajokiellosta kertovan liikennemerkin lisäksi merkein tullaan osoittamaan pysäköinnille varatut levennykset ennen puistoa.

Kansallisen kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelmassa painotetaan, että ajoneuvoliikenne ei sovi historiallisesti arvokkaaseen kansanpuistoon. Moottoriajoneuvot aiheuttavat myös vaaraa puistossa kulkevalle kevyelle liikenteelle ja ulkoilijoille. Myös puiston nurmet ovat vaurioituneet ajojäljistä. Kansanpuistossa poistettiin rinteiltä talven aikana hevosmetsurin avulla huonokuntoista puustoa. Nyt töitä tehdään käsivoimin ja kevyillä koneilla.

– Vanhoja polkujen kivireunuksia löytyy paikalle kasvaneen sammaleen ja puuston alta. Suunnitelma elää sen mukaan. Päivittäin koko remonttiryhmä pähkäilee yksityiskohtien ratkaisemiseksi puistorakennusmestari Veli-Matti Vihisen johdolla, kertoo Inkeri Tarkiainen.

Videot kertovat näköalapaikkojen kunnostustöistä

Kansallisen kaupunkipuiston näköalapaikoilla kesän mittaan tehtäviin kunnostustöihin voi tutustua kaupungin verkkosivulla julkaistujen videoesitysten kautta. Niissä kerrotaan hankesuunnitelman mukaan kohteille kaavailluista töistä. Kunnostustöitä tehdään viidessä suositussa näköalakohteessa. Näsinmäen ja Kokonniemen kansanpuiston näköalapaikkojen lisäksi kunnostustöitä tullaan tekemään Linnamäellä, Lennätinvuorella ja Tornivuorella.

– Kunnostustyöt painottuvat polkujen ja portaiden kohentamiseen. Myös näiden alueiden suojelu liittyy vahvasti kunnostustöihin. Kun kulutus ohjataan pääreiteille, ympäröivä luonto säästyy. Kun kulku leviää poluilta, herkille alueille aiheutuu vaurioita. Esimerkiksi Linnamäellä Edelfeltin männyn juuristolla kiipeily heikentää puun kuntoa. Rinteessä kiipeily ja pyöräily on kuluttanut historiallista linnavallia pahasti, kertoo kaavoittaja ja maisema-arkkitehti Anne Rihtniemi-Rauh kaupunkisuunnittelusta.

Kunnostustöiden esittelyn lisäksi videoilla nostetaan esille myös näköalapaikkojen historiaa ja arvoja. Hankkeen tavoitteena onkin fyysisen saavutettavuuden lisäksi parantaa tietoisuutta kohteista.

– Porvoon rannikon näköalapaikat olivat vuosisatoja Porvoon meriväylän merkkitulipaikkoja. Ne olivat kautta aikojen yhteisöllisessä käytössä ja tulivat tunnetuiksi matkailukohteina 1800-luvun lopussa, kun maisemien tarkastelu korkeilta paikoilta tuli muotiin, Anne Rihtniemi-Rauh summaa.