Siirry sisältöön

Maaston kuluminen tuottaa ongelmia Porvoon kansallisessa kaupunkipuistossa

Porvoon kansallisen kaupunkipuiston alueet ovat suosittuja ulkoilukohteita, mutta se tarkoittaa valitettavasti myös maaston kulumista.

Porvoon kansallisen kaupunkipuiston alueet ovat suosittuja ulkoilukohteita, mutta se tarkoittaa valitettavasti myös maaston kulumista.

Ongelma huomattiin kevään ja kesän aikana kunnostetuilla historiallisilla näköalapaikoilla, mutta maaston kuluminen on haaste laajemminkin kansallisen kaupunkipuiston alueella.

 – Maaston kuluminen tunnistetaan uhkatekijänä alueen luontoarvojen säilymiselle sekä ulkoilu- ja virkistyskäytölle, sanoo kaavoittaja ja maisema-arkkitehti Anne Rihtniemi-Rauh.

– Yhden ihmisen askeleet eivät juurikaan kuluta maastoa, mutta kun kävelijöiden määrä kasvaa, tilanne on toinen. Paras tapa ehkäistä maaston kulumista, on pysyä olemassa olevilla tai merkityillä poluilla, muistuttaa Anne Rihtniemi-Rauh.

Pyöräily polkujen ulkopuolella jättää jälkiä

Kulumista aiheuttavat myös maastojuoksu ja -pyöräily. Linnamäellä pyöräily on jouduttu kieltämään, jotta historiallisesti arvokas muinaislinnan valli säilyisi vaurioitta. Tästä syystä alueella tullaan yhä selvemmin ohjaamaan myös kävelijöiden kulkua.

Lennätinvuorella puolestaan kallioon kaiverretut, kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kuvat ovat vaarassa, kun pyörien nastat jättävät kallioon jälkiä. Pyöräily merkittyjen reittien ulkopuolella kuluttaa kasvillisuutta ja tämä yhdessä renkaanjälkien kanssa muuttaa huomattavasti paikan luonnontilaista tunnelmaa.

– Pyöräilijät on pyritty ottamaan huomioon ohjaamalla ja suuntaamalla polkuja kestävämmille reiteille, kertoo työryhmää johtanut Veli-Matti Vihinen.

Retkietiketti ohjaa vastuullista luonnossa liikkumista

Metsähallituksen retkietiketti ja maastopyöräilijän etiketit muistuttavat luonnossa vapaasti liikkumisen tuomasta vastuusta. Molemmissa etiketeissä muistutetaan merkityn polkuverkon suosimisesta ja herkkien luontokohtien välttämisestä. Erityisen tärkeää tämä on suosituissa kohteissa, jossa kävijämäärät ovat suuria.

– On hienoa, että Kansallisen kaupunkipuiston kohteet ovat suosittuja ja niissä käydään nauttimassa Porvoon luonnosta ja historiasta. Suosion mukana tulee kuitenkin vastuu pitää näistä alueista huolta. Helpoin tapa huomioida luontoa, on pysyä poluilla ja viedä luontoon tuodut roskat mukanaan, muistuttaa vastaava puutarhuri Inkeri Tarkiainen ulkoilijoita.