Hoppa till innehåll

Terrängslitning orsakar problem i Borgå nationalstadspark

Områden i Borgå nationalstadspark är populära besöksmål men det betyder tyvärr också terrängslitning.

Områden i Borgå nationalstadspark är populära besöksmål men det betyder tyvärr också terrängslitning.

Problemet upptäcktes på de historiska utsiktsplatserna som renoverades under våren och sommaren men terrängslitningen är en utmaning också i större utsträckning i nationalstadsparken.

 – Terrängslitningen identifieras som hotfaktor för bevarande av områdets naturvärden och för frilufts- och rekreationsbruk, säger planläggare och landskapsarkitekt Anne Rihtniemi-Rauh.

– Stegen från en människa sliter naturen nästan inte alls men när antalet personer som promenerar stiger blir läget ett annat. Det bästa sättet att förebygga terrängslitningen är att hålla sig på befintliga eller markerade stigar, påminner Anne Rihtniemi-Rauh.

Cykling utanför stigarna lämnar spår

Även terränglöpning och terrängcykling bidrar till nedslitningen. På Borgbacken har staden varit tvungen att förbjuda cykling för att vallen i den historiskt värdefulla forntida borgen kan bevaras utan skador. Därför kommer staden att allt tydligare leda också fotgängarnas promenader i området.

På Telegrafberget är de kulturhistoriskt värdefulla bilderna som har inristats i berget i fara när dubbarna på hjulen lämnar spår i berget. Cykling utanför markerade rutter sliter växtligheten och detta tillsammans med hjulspåren förändrar områdets orörda stämning märkbart.

– Staden har försökt beakta cyklisterna genom att leda och rikta stigar till mera hållbara rutter, berättar Veli-Matti Vihinen som leder arbetsgruppen.

Etikett i friluftslivet styr ansvarsfull rörelse i naturen

Forststyrelsens etikett i friluftslivet och terrängcyklistens etiketter påminner om det ansvar som möjligheten att fritt röra sig i naturen medför. I båda etiketter påminns det om att man ska föredra en markerad cykelstig och undvika känsliga naturmål. Detta är extra viktigt i populära besöksmål där besökarantalen är stora.

– Det är fint att Nationalstadsparkens besöksmål är populära och att människor besöker dem för att njuta av Borgås natur och historia. Populariteten medför också ansvar för att ta hand om dessa områden. Det enklaste sättet att beakta naturen är att hålla sig på stigar och föra bort avfall som man har tagit med sig, påminner ansvariga trädgårdsmästaren Inkeri Tarkiainen dem som rör sig i naturen.