Siirry sisältöön

Millaista taidetta toivot osaksi Porvoon puistokadun ympäristöä?

Tehdään yhdessä uudesta Porvoon puistokadusta viihtyisämpi, tyylikkäämpi ja turvallisempi taiteen keinoin. Osallistu kyselyyn ja kerro, millaista taidetta sinä toivot alueelle ja mihin se tulisi sijoittaa.

Taideteos Taidetehtaan edessä.

Porvoon puistokadun ja sen lähiympäristön suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Nykyisin Läntisenä Mannerheiminväylänä tunnettu liikenneväylä, tuleva Porvoon puistokatu, on yksi kaupungin merkittävimmistä katuosuuksista. Sitä pitkin liikkuu tuhansia porvoolaisia päivittäin ja samalla se on väylä kaupunkiin Helsingin suunnasta.

Millainen julkinen taide tekisi arjestasi kiinnostavaa ja lisäisi viihtyisyyttä?

Puistokadun suunnittelussa kiinnitetään erityistä huomiota sen turvallisuuden lisäksi viihtyisyyteen ja edustavuuteen, ja alueelle laaditaan erillinen taideohjelma. Porvoon asukkaat ja kaikki aiheesta kiinnostuneet voivat osallistua taideohjelman laadintaan vastaamalla kyselyyn 18. toukokuuta mennessä.

Taideohjelman tavoitteena on tuoda taide osaksi ihmisten arkea sekä kohottaa asuin- ja elinympäristön laatua ja viihtyisyyttä. Julkisella taiteella tarkoitetaan esimerkiksi veistoksia, valo- ja äänitaidetta sekä tapahtumiin tai kaupunkirakenteisiin, kuten valaisimiin liitettyä taidetta. Julkisen taiteen myötä kaikki voivat maksutta kokea taiteen tuottamia elämyksiä ja viihtyisyyttä omassa elinympäristössään.

– Haluamme kuulla sekä porvoolaisten että muiden aluetta käyttävien näkemyksiä ja toiveita. Esimerkiksi onko sinulla Porvoon puistokadun ympäristöön liittyviä muistoja tai tunnetko tarinoita alueella asuneista mielenkiintoisista henkilöistä? Entä liittyykö Puistokadun alueeseen jokin paikallis- tai kulttuurihistoriallisesti merkittävä asia, kuten tapahtuma tai rakennus, joka tulisi mielestäsi muistaa alueen taiteessa ja tapahtumissa? Mainitsee kyselyn aiheita taidekoordinaattori Heini Orell Frei Zimmer Oy:stä.

Missä taide ilahduttaisi, yllättäisi tai kohentaisi ympäristöä?

Vastaajat voivat myös ehdottaa mieluisia taiteen paikkoja: missä taide yllättäisi, ilahduttaisi tai kohentaisi arkiympäristöä? Voisiko sitä olla bussipysäkeillä, liityntäparkkipaikalla, valaisinpylväissä, kaupunkikalusteissa kuten penkeissä tai jossain muussa paikassa?

– Toivomme, että Porvoon puistokadun taideohjelman avulla voimme jatkaa kaupunkiympäristön kehittämistä entistä monipuolisemmaksi ja kiinnostavammaksi yhdessä asukkaiden kanssa. Porvoon Länsirannan taideohjelman myötä olemme jo saaneet toistakymmentä merkittävää nykytaideteosta vajaassa kymmenessä vuodessa. Teokset on rahoitettu alueen rakentajilta tonttikaupan yhteydessä laskutetulla taiderahalla. Sama rahoitusmalli tulee käyttöön myös tällä alueella, kertoo kulttuuripalveluiden päällikkö Susann Hartman.

Kyselyyn vastaaminen vie noin 10 minuuttia, ja vastaaminen tapahtuu anonyymisti. Vastaajaan kohdennettavia henkilötietoja ei tallenneta kyselyn missään vaiheessa.

Kyselyn lisäksi Taideohjelmasta voi tulla keskustelemaan kaupungin edustajien kanssa Porvoon Päivillä lauantaina 10. kesäkuuta. Tarkemmat tiedot julkaistaan myöhemmin osana Porvoon Päivien ohjelmaa.
Taideohjelman on tarkoitus valmistua loppuvuodesta 2023, ja sitä toteutetaan alueen kehittyessä. Taideohjelman laatii Frei Zimmer Oy yhteistyössä Porvoon kaupungin kanssa.

Kartta alueesta