Siirry sisältöön

Monilukutaito haltuun! Monipuolisen lukemisen teema vahvasti mukana kaupungin eri tahojen toiminnassa

Porvoossa lukutaidon kehittäminen ja lukemaan innostaminen on ollut jo pitkään koulutuspalveluiden yksi kehittämisen kärkiteemoista. Juuri käynnistyneen lukuvuoden 2022–2023 aikanakin jatketaan vahvaa panostamista lukutaitotyöhön.

Lukeva oppilas.

Monilukutaito kaupungin yhteisenä teemana tulee lukuvuoden aikana näkymään monin tavoin varhaiskasvatuksen ja koulutoimen toiminnassa. Monilukutaitoa on löydettävissä kaikessa toiminnassa, kaikki ovat monilukutaidon opettajia ja oppijoita.
Laajempi, monipuolinen lukutaito – monilukutaito pyritään saamaan koulujen ja päiväkotien rakenteisiin, osaksi arjen toimintaa ja toimintatapoja. Kouluille tarjotaan tähän työhön tukea kehittäjäopettajien ja lukuagentin työn avulla.


Osa lukutaitotyötä mahdollistavista hankkeista on jo päättynyt, mutta niiden jatkoksi kaupunki on saanut rahoitusta uusien, entistä monipuolisempien toimenpiteiden käynnistämiseksi.
Kaupungin eri toimijat ovat käynnistelleet yhteistyötä monilukutaitoteeman parissa ja teeman mukaista yhteistäkin toimintaa suunnitellaan päiväkotien, koulujen, kirjaston, museon, luontokoulun, iltapäiväkerhojen, Porvoon harrastamisen mallin sekä erityisesti kotien kanssa vanhempainyhdistysten tuella.
Monilukutaitotyötä tehdään myös alueellisesti kymmenen kunnan Kuntien lukevat yhteisöt -verkostossa, jota Porvoo-johtoisesti vedetään.


Jo päättynyt Kulttuuria ja lukutaitoa -hanke tarjoaa esi- ja alkuopetuksen ryhmille monipuolisen kirjapaketin lukemaan innostamiseksi ja jo keväällä tehtyjen lukunurkkausten täytteeksi. Kaupungin lukuagentti toimittaa koulujen kirjapaketit Kesälukukampanjan lukujuhlien yhteydessä viikoilla 36 ja 37 koulujen käyttöön.


Kesälukukampanjaan 2022 osallistui tänä vuonna kaikki suomen- ja ruotsinkieliset alakoulut. Jännityksellä odottelemme kouluilta tietoa kesän aikana luettujen kirjojen yhteismäärästä. Saadaankohan uusi ennätys aikaan?