Siirry sisältöön

Musiikkiopisto hakee ratkaisua tilaongelmaansa Mäntsälän toimipisteessä

Porvoonseudun musiikkiopisto hakee ratkaisua tilaongelmaansa Mäntsälässä. Musiikkiopiston uudeksi vuokratilaksi on suunniteltu Mäntsälässä Apposen kiinteistöä. Porvoon sivistyslautakunta käsittelee kokouksessaan 19. toukokuuta tilojen vuokraamista 20 vuodeksi.

Lapset soittavat. Barnen spelar olika instrument.

– Mäntsälässä musiikkiopiston tilaongelmaan on haettu ratkaisua jo vuodesta 2018 Apposen asuinkiinteistön yhteyteen rakennettavasta uudistilasta. Rahoituksen järjestyminen on ollut keskeisin ongelma. Mäntsäläläinen yksityinen sijoittajaryhmä on nyt ilmoittautunut ja sitoutunut uudistilahankkeeseen, taideoppilaitoksen rehtori Felix von Willebrand kertoo.

Tällä hetkellä musiikkiopisto toimii Mäntsälän kunnan tarjoamassa Pankinmaan rakennuksessa. Nykyiset tilat ovat tulleet elinkaarensa päähän ja tilojen riskit syvenevät vuosi vuodelta. Rakennus on ahdas ja muulla tavoin nykyiseen käyttöön soveltumaton, tiloissa on muun muassa akustisia ongelmia eikä tiloihin ole sisäänpääsymahdollisuutta liikuntarajoitteisille. Lisäksi kosteusvauriot ja lämpötila-ongelmat (ilmanvaihto) koettelevat rakennusta ympäri vuoden. Mäntsälän Pankinmaan kiinteistö on salkutettu poistettaviin rakennuksiin Mäntsälässä eikä musiikkiopistolle löydy korvaavia tiloja koko opetuksen volyymille Mäntsälän kunnan omista kiinteistöistä.

– Tavoitteena on saada kaikille Mäntsälässä musiikin perusopetuksen parissa työskenteleville ja musiikkia harrastaville terveet opetustilat. Lisäksi uudet tilat sijaitsevat uudella vastavalmistuneella keskustan asuinalueella, jonka kehittämistä jatketaan edelleen. Taideopetuksen kumppanuus Mäntsälän kunnan kanssa on kasvanut musiikkiopistossa erittäin merkittäväksi, von Willebrand jatkaa.

Apposen kiinteistössä musiikkiopiston uudistilan koko monikäyttösaleineen on tilaohjelman mukaisesti noin 540 m2. Tiloja voivat käyttää myös Sipoon, Pornaisten ja Pukkilan oppilaat. Uudistilat mahdollistavat myös yhdessä tekemisen, kuorojen, orkestereiden, bändien ja muiden ryhmien tapaamiset ja kokoontumiset sekä erilaiset viikonloppukurssit. Uudistilojen vuokrien kustannuslaskelmissa nettovaikutuksen arvioidaan vuodessa olevan n. 45 000 euroa vuoden 2024 alusta alkaen.

Jatkossakin musiikkiopisto käyttäisi Mäntsälän kunnan muitakin tiloja, kuten koulu- ja päiväkotitiloja kohtuullisen laajasti. Mäntsälän kunta tukee hanketta myös taloudellisesti. Kunta on sitoutunut vuokraamaan uudistilaa omaan käyttöönsä kahdeksi kuukaudeksi vuosittain. Lisäksi Mäntsälän kunta osallistuu ylläpitosopimuksen mukaisesti maksuosuuteensa musiikkiopiston kokonaiskustannuksista.

Uudistilaa koskevaa esitystä on tähän mennessä käsitelty yleisesti kuntajohtajien tapaamisessa, Mäntsälän kunnanhallituksessa, Loviisan hyvinvointilautakunnassa ja tällä viikolla myös Askolan kunnassa samoin kuin nyt myös vastuukunnan Porvoon kaupungin sivistyslautakunnassa.

– Valmistelu on tehty hyvässä yhteistyössä, ja toteutuessaan antaa hyvät mahdollisuudet jatkuvalle ylikunnalliselle työlle, korostaa sivistysjohtaja Sari Gustafsson.

Opetusministeriön tuki musiikin perusopetukselle on tällä hetkellä lähes 2 milj. euroa. Musiikkiopiston muut sopimuskunnat ovat Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Pornainen, Pukkila, Sipoo ja Mäntsälä, joka on tällä hetkellä suurin sopimuskumppani. Musiikkiopistossa työskentelee yli 100 henkilöä. Monipuolista ja laadukasta musiikin opetusta annetaan tällä hetkellä n. 55 000 tuntia vuodessa, oppilaita on yli 3700.