Siirry sisältöön

Näsin kartano Porvoon kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluille – kahden vuoden kokeiluaikana tilaa vuokrataan taide-, kulttuuri- ja kansalaistoiminnalle

Historiallinen ja keskeisellä paikalla sijaitseva Näsin kartano siirtyy kahden vuoden määräaikaisella vuokrasopimuksella Porvoon kaupungin toimitilajohdolta kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluille.

Näsin kartano. Näse gård.

Sopimusaikana kartanon toimintaa kehitetään kaupungin strategian ja Kulttuuriohjelma 2030:n mukaisesti.
Sivistyslautakunta saa kokouksessaan 19. toukokuuta tiedokseen Näsin kartanon uudistettua käyttötarkoitusta koskevat suunnitelmat.

Vuokratoiminnan kohderyhmänä matkailijat ja porvoolaiset

Sopimuskauden aikana kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut vuokraa kartanoa edelleen toimijoille, jotka järjestävät tiloissa taide-, kulttuuri- tai kansalaistoimintaa. Alivuokrasopimukset voivat olla kestoltaan 1–3 kuukautta.
– Määräaikaisella kokeilulla tuetaan monenlaista asukaslähtöistä pop-up-toimintaa ja mahdollistetaan sekä alan ammattitoimintaa että kansalaistoimintaa, sivistysjohtaja Sari Gustafsson toteaa.
Toiminnan kohderyhmänä on matkailukauden aikana matkailijat ja muulloin porvoolaiset itse.
Toiminta käynnistyy kesäkaudeksi 2022.

Kaavoitus määrittelee myöhemmin kartanon tulevan käyttötarkoituksen
– Alueen kaavoitus on käynnissä, ja tämä kokeilu antaa konkreettista kokemusperäistä tietoa kartanon mahdollisesta soveltuvuudesta esimerkiksi erimuotoisten kulttuuripalveluiden toimintaan. Kokeilu ei kuitenkaan määrittele myöhempää käyttötarkoitusta tai käyttäjää, vaan se määritellään asemakaavalla, Sari Gustafsson huomauttaa.
Kaupunki on vuonna 2022 määritellyt Näsin kartanon kiinteistöihin, jotka kaupunki aikoo pitää omistuksessaan.
Viime vuosina toimitilajohto on harkinnan mukaan vuokrannut kartanon määräaikaisilla sopimuksilla eri toimijoille. Vuokralaiset ovat edustaneet kulttuurialaa ja suosituin vuokra-aika on ollut kesäkausi. Osan vuotta kiinteistö on ollut tyhjillään.