Siirry sisältöön

Noitailta ja halloween pääkirjastossa

Porvoon pääkirjastossa järjestetään luento- ja keskustelutilaisuus noituudesta ja yliluonnollisista kokemuksista halloweenin alla torstaina 27.10. kello 17.30. Tilaisuudessa kuullaan nykynoita Kupariketun ja sosiaalipsykologian tohtori Jaana Ranckenin ajatuksia.

Noitaillassa keskustellaan noidista, uskomuksista ja yliluonnollisista kokemuksista kuten ennenäyistä tai ihmeistä. Illan vieraat tarjoavat yliluonnollisiin ilmiöihin toisistaan poikkeavia näkökulmia.

Jeena Rancken on sosiaalipsykologian tohtori ja tutkija. Hän on väitellyt tohtoriksi yliluonnollisten kokemusten merkityksestä kokijoilleen. Suomalaisista 15-50 prosenttia on kokenut jotakin, mitä ei voi luonnontieteellisesti selittää.

Yliluonnollisista kokemuksista puhuminen on monelle tabu: kertoja leimataan helposti hulluksi tai vähintään höyrähtäneeksi. Kokemukset ovat usein kokijoilleen mullistavia ja voivat muuttaa koko elämän suunnan. Ranckenia kiinnostaa juuri kokijan omalle kokemukselleen antama merkitys, ei kokemuksen totuudellisuus.

Kuparikettu on nykyaikainen noita, meedio, sosiaalisen median vaikuttaja ja kirjailija. Hänelle noituus merkitsee elämänkatsomusta, johon hän poimii elementtejä uskomuksista, uskonnoista ja kansanperinteestä yhdistäen niitä nykyaikaiseen tieteelliseen maailmankuvaan.

Noitailta on suomenkielinen, maksuton ja kaikille avoin. Keskustelijoiden alustusten jälkeen yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Tapahtumaa voi seurata myös kirjaston Facebook Livessä, jossa se on katsottavissa kahden viikon ajan.

Halloween lastenkirjastossa

Halloween näkyy lasten- ja nuortenkirjastossa lauantaina 29.10. Lastenkirjaston satutuokiossa luetaan satuja kummituksista ja muista kummajaisista kello 9-10. Satuja luetaan suomeksi ja ruotsiksi. Mukaan voi tulla tunniksi tai vain hetkeksi. 

Sadut antavat inspiraatiota työpajaan, jonka kirjastotaiteilija Fanni Maliniemi pitää klo 10-13. Avoimessa työpajassa tutustutaan animaation tekemiseen ja osallistutaan yhteisen halloween-animaation luomiseen. Koko perheen työpajaan voi tulla mukaan mihin aikaan tahansa ja se sopii kaiken ikäisille. Fanni Maliniemi on porvoolainen mediataiteilija. 

Halloween nykyisessä muodossaan on uusi juhla Suomessa, mutta sen juuret juontavat vuosisatojen takaisiin uskomusperinteisiin eri puolilta Eurooppaa. Lokakuun lopulla luonto kuihtuu ja pimeys ottaa vallan. Vuodenaikojen taitoskohdassa tämän- ja tuonpuoleisen rajan on uskottu katoavan, ja henget ovat silloin liikkeellä.

Henkiä on pelätty. Niiden on uskottu houkuttelevan ihmisiä tuonpuoleiseen, ja siksi niiltä on suojauduttu erilaisin keinoin. Vainajia on myös kunnioitettu ja hengille on esimerkiksi katettu juhla-aterioita. Halloweenin sijasta Suomessa on perinteisesti vietetty kekriä ja pyhäinmiestenpäivää.