Hoppa till innehåll

Häxkväll och Halloween på huvudbiblioteket

Inför Halloween ordnar Borgå huvudbibliotek en föredrags- och diskussionskväll om häxkonst och övernaturliga upplevelser. Torsdagen 27.10 kl. 17.30 får vi höra den nutida häxan Kuparikettu och Jaana Rancken, doktor i socialpsykologi.

Häxkvällens samtal kommer att handla om häxor, trosföreställningar och övernaturliga upplevelser som varsel eller mirakel. Kvällens gäster presenterar sina olika perspektiv på övernaturliga fenomen.

Jeena Rancken är doktor i socialpsykologi och forskare. Hon har doktorerat på vad övernaturliga upplevelser betyder för dem som har upplevt dem. I Finland har 15-20 procent av befolkningen upplevt någonting som det inte går att finna en naturvetenskaplig förklaring till.

Att prata om övernaturliga erfarenheter är för många ett tabu: Den som berättar om sådana upplevelser stämplas lätt som galen eller åtminstone lite smått tokig. Upplevelserna är ofta omvälvande för den som har dem och kan förändra hela inriktningen på livet. Rancken är specifikt intresserad av den betydelse som den som själv har haft övernaturliga upplevelser lägger in i dem, inte av om de är med verkligheten överensstämmande eller inte.

Kuparikettu är en nutida häxa, medium, influencer i sociala medier och författare. För henne är att vara häxa en livsfilosofi i vilken hon plockar in element från olika religioner, trosföreställningar och folkliga traditioner och förenar dem med den nutida, vetenskapliga världsbilden. 

Häxkvällen hålls på finska. Den är gratis och öppen för alla. Efter att gästerna på scenen har hållit sin inledande del får publiken delta i diskussionen. Evenemanget kan även följas på bibliotekets Facebook Live, där det går att se i två veckor.

Halloween på biblioteket

Lördagen 29.10 kommer Halloween att synas på barn- och ungdomsbiblioteket. På sagostunden klockan 9-10 läser vi sagor om spöken och andra egendomligheter. Sagorna är på finska och svenska. Man kan delta hela timmen eller bara en stund.

Sagorna ger inspiration för workshopen som bibliotekskonstnären Fanni Maliniemi håller kl. 10-13. I denna öppna verkstad undersöker vi hur man gör animationer och vi skapar en Halloween-animation tillsammans. Till workshopen, som är för hela familjen, kan man komma när som helst och den passar alla åldrar. Fanni Maliniemi är mediekonstnär och bor i Borgå.

Att fira Halloween i sin nuvarande form är ett ganska nytt fenomen i Finland, men rötterna till Halloween sträcker sig århundraden tillbaka till religiösa traditioner från olika delar av Europa. I slutet av oktober vissnar växtligheten ner och mörkret tar över. Man har trott att i denna växling mellan årstider suddas gränsen mellan vår värld och livet efter detta ut, och andarna kommer i rörelse.

Man har fruktat andarna och trott att de försöker locka över människor till den andra sidan. Därför har man varit tvungen att med olika knep skydda sig mot dem. Men de hädangångna har också respekterats och man har till exempel dukat upp festmåltider till dem. I stället för Halloween har man i Finland traditionellt firat skördefesten och allhelgonadagen.