Siirry sisältöön

Nuoret alle 18-vuotiaat antavat äänensä nuorten vaaleissa maaliskuussa

Nuorten vaalit ovat valtakunnallinen äänestystapahtuma peruskouluissa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja muussa nuorisotoiminnassa.

Äänestyslippu ja laatikko.

Nuorten vaalit järjestetään tänä vuonna maaliskuussa ennen eduskuntavaalien varsinaista vaalipäivää, joka on huhtikuun 2. päivä.
Porvoossa nuorten äänestyspäivä on 15. maaliskuuta.
Porvoon nuorisovaltuusto järjestää äänestystilaisuuden kaikille 9.luokkailaislle Porvoon kaupungintalolla. Äänestämässä käyvät Strömborgska skola, Lyceiparkens skola ja Linnanjoen koulu. Pääskytien koulun 9.lk äänestävät koululla ja Albert Edelfeltin koulussa vaaleihin osallistuvat kaikki 7–9.lk. Koulu järjestää itse vaalinsa.
Nuoret toimivat vaaleissa myös vaalivirkailijoina.

Vaalit toteutetaan kuin oikeat vaalit

Nuorten vaalit järjestetään aina valtakunnallisten vaalien yhteydessä. Vaaleissa äänestetään samoja ehdokkaita kuin varsinaisissakin vaaleissa. Vaalipiiri määritetään oppilaitoksen osoitteen mukaan ja äänioikeutettuja ovat kaikki alle 18-vuotiaat nuoret. Vaalit toteutetaan suomeksi ja ruotsiksi.
Nuorten vaalit toteutetaan kuin oikeat vaalit.
– Nuori saa äänestyslipukkeen, menee äänestyskoppiin, valitsee ehdokkaan, tuo äänestyslipukkeen leimattavaksi ja pudottaa sen uurnaan. Äänet lasketaan päivän päätteeksi ja vaalitulos ilmoitetaan eteenpäin, kertoo nuorisotyöntekijä Petra Backman.
Nuorten vaalien tulos julkistetaan Ylen kanavilla 21.3., eli juuri ennen varsinaisten vaalien ennakkoäänestyksen alkamista.
Nuorten vaaleilla, joita aikaisemmin kutsuttiin Nuorisovaaleiksi, on pitkät perinteet. Nuorten vaalit ovat ennen kaikkea oppimis- ja opetustapahtuma nuorille: nuoret tutustuvat vaaleihin, puolueisiin ja ehdokkaisiin sekä saavat konkreettisen kokemuksen äänestämisestä.