Siirry sisältöön

Nuorisotilojen ovet ovat taas auki – korona-aika toi uusia työmuotoja perinteisten rinnalle

Porvoon kaupungin nuorisotilojen ovet ovat taas auki ja toiminta on puolentoista vuoden jälkeen lähes normalisoitunut tämänhetkisen koronavirustilanteen puitteissa.

Porvoon kaupungin nuorisotilojen ovet ovat taas auki ja toiminta on puolentoista vuoden jälkeen lähes normalisoitunut tämänhetkisen koronavirustilanteen puitteissa.

 – Vielä ei kaikkea voi tehdä, mutta ehkä taas kohta. Halu on ainakin suuri, nuorisotoimen päällikkö Nina Jorkama sanoo.

Poikkeusaikana katosi nuorisotilojen päätehtävä: tuoda nuoret yhteen, saman katon alle, mutta tilalle keksittiin uusia keinoja.

  – Jalkauduttiin, tavattiin pienryhmissä, pelattiin netissä, striimattiin somessa, perustettiin podcasteja ja luotiin uusia tapoja olla yhteydessä ja yhdessä. Nuorisotyön monimuotoinen tiimi näytti luovuutensa ja nopean reaktiokykynsä, Jorkama kertoo.

 – Kaikkea toimintaa ei kuitenkaan ole mahdollista muuttaa virtuaaliseksi. Joten kun elokuussa nuorisotilojen ovet taas avattiin ja nuoria sai tavata kasvotusten, meillä oli hymy herkässä, Nina Jorkama sanoo.

Maskit, käsidesi, turvavälit ja nimislistojen kerääminen ovat edelleen toiminnassa läsnä, samoin huoli altistumisista.

 – Ovien avaus on kuitenkin vaikuttanut niin työntekijöihin kuin nuoriinkin positiivisesti. Nuoret ovat hyvin löytäneet takaisin tiloille, myös paljon uusia kävijöitä on löytänyt paikalle. Jonkinlainen paluu normaaliin on rauhoittanut tekemistä, Gammelbackan nuorisotila Kertsin vastaava, nuorisotyöntekijä Miika Koistinen kertoo.

Nuorilla tarve aikuisen tukeen ja läsnäoloon

Koronavirusepidemian aikana nuorisotyössä on tehty aikaisempaa enemmän työtä jalkautuen ja digitaalisesti nuorten suosimissa ympäristöissä. Nämä työmuodot tulevat jatkumaan samalla kun alueellisen nuorisotyön ja nuorisotilatyön merkitystä painotetaan entisestään.

 – Jatkamme tiivistä yhteistyötä koulujen ja nuorten verkostojen kanssa. Tulemme panostamaan kouluterveyskyselyssäkin esiin nousseisiin asioihin mm. yksinäisyyden, ahdistuneisuuden ja kiusaamisen ehkäisyyn sekä nuorten vapaa-ajan harrastamisen tukemiseen. Nuorilla on nyt tarve aikuisen tukeen, keskusteluun ja läsnäoloon, toteaa nuorisopalveluiden päällikkö Nina Jorkama.

Pelitoiminnalla tavoitetaan uusia nuoria

Poikkeusaikana tehtiin paljon erityisesti pelien ympärillä tapahtuvaa nuorisotyötä. Hyväksi ja toimivaksi todettu Discord-sovellus on jäänyt nuorisopalveluille edelleen käyttöön, vaikka pelitila Zentrassa on saatu avata.

 – Pelitoiminta on tullut luonnolliseksi jatkeeksi muulle nuorisotyölle, koska pelaaminen on todella suosittu harrastus nuorten keskuudessa, kertoo pelitoiminnasta vastaava nuorisotyöntekijä Ahti Herttua.

Nuorisopalveluiden pelitoiminta kantaa nimeä SideQuest, sivutehtävä.

– Pelitoimintamme on suunnattu kaikille, sukupuoleen tai pelitaitoihin katsomatta. Toivomme myös tavoittavamme sellaisia nuoria, jotka eivät muusta meidän tarjonnastamme ole löytäneet mieleistä tekemistä. Kannustamme nuoria pelaamaan fiksusti, eli pitämään taukoja ja pohtimaan omaa käyttäytymistään peleissä ja pelimaailmoissa. Lisäksi esimerkiksi koulun ja oman hyvinvoinnin ylläpitämisen tärkeyttä arjessa korostetaan keskusteluissa nuorten kanssa, Ahti Herttua sanoo.

Viikko 41 on valtakunnallinen nuorisotyön viikko.

Porvoon nuorisotilat:

Kertsi, Gammelbacka, Zentra, keskusta ja Nuokka, Kevätkumpu. Tarkemmat aukioloajat: https://www.porvoo.fi/nuorisotilat

Nuorisopalvelut löytyvät myös sosiaalisesta mediasta:

Instagram: nuortenporvoo-deungasborga     

Instagram: porvoonetsiva.borgauppsokande

SideQuest Instagram: SideQuest

SideQuest Discord: SideQuest