Siirry sisältöön

Nuorten teatteriryhmä valmistautuu Kansallisteatterin lavalle

Porvoon kansalaisopiston Monena-teatterikurssin nuorten ryhmä ”Teatteri Werner” on jo toista kertaa mukana valtakunnallisessa Nuori Näyttämö -hankkeessa. Yhteistyöteatterina on tällä kertaa Suomen Kansallisteatteri.

Porvoon kansalaisopiston Monena-teatterikurssin nuorten ryhmä ”Teatteri Werner” on jo toista kertaa mukana valtakunnallisessa Nuori Näyttämö -hankkeessa. Yhteistyöteatterina on tällä kertaa Suomen Kansallisteatteri.

Nuori Näyttämö on hanke, jossa nuoret teatterinharrastajat voivat työskennellä pitkäjänteisesti ammattilaisten kanssa ja saavat siten mahdollisuuden vahvistaa omaa osaamistaan.  Porvoon ryhmän teatterikummina toimii näyttelijä Sari Puumalainen.

– Olemme todella iloisia, että pääsimme keväällä järjestetyn haun kautta mukaan Nuori Näyttämö -hankkeeseen. Nyt ovat harjoitukset alkaneet ja tunnelma on innokas, kuvailee ryhmän ohjaaja Tarja Hiltunen.

Nuori Näyttämö -hankkeessa on kirjoitettu kolme uutta näytelmää, joista porvoolaisnuoret toteuttavat Katariina Nummisen käsikirjoituksen Tyttömetsä. Näytelmän teemana on, että uhri ei voi valita osaansa. Teos on tehty kuorolle, joka on näytelmän päähenkilö. Näytelmä koostuu löyhästi viidestä osasta. Kohtauksien välissä, kertosäkeenä, kaverijoukko viettää iltaa metsässä.

– Ryhmässä on 18 nuorta, joista puolet on tyttöjä ja puolet poikia. Iältään he ovat 13–22-vuotiaita. Osa on harrastanut teatteria jo aikaisemmin, mutta mukana on myös ensikertalaisia. Monena-teatterikurssilla on tehty aikaisemmin Nuori Näyttämö-hankkeessa Veikko Nuutisen näytelmä On Isis ja myöhemmin Miika Nousiaisen Vadelmavenepakolainen ja Anna-Leena Härkösen Häräntappoase. Teatteriharrastus on vienyt monet ryhmän nuorista mennessään ja ammattilaisilta saatavalla sparrauksella on iso merkitys. Nuoret arvostavat myös sitä, että pääsevät isolle lavalle esiintymään, Tarja Hiltunen kertoo.

Esitykset nähdään toukokuun 2021 alussa Porvoossa kulttuuritalo Grandissa, missä ryhmä myös harjoittelee. Kansallisteatterin näyttämöllä Tyttömetsä-esitys nähdään 21.–23.5.2021 paikallisfestivaaleilla. Kuusi teatteria viideltä eri alueelta on mukana Nuoressa Näyttämössä: Kokkolan kaupunginteatteri, Helsingin kaupunginteatteri, Suomen Kansallisteatteri, Turun kaupunginteatteri, Lahden kaupunginteatteri ja Kouvolan teatteri. Nuori Näyttämö -katselmus on 28.–30.5.2021 Kansallisteatterissa. Katselmuksen esitykset valitaan myöhemmin.

Nuori Näyttämö -hankkeen esikuva on Englannin Kansallisteatterin National Theatren luoma New Connections -konsepti. Se käynnistyi Englannissa 1995 ja on tuottanut joka vuosi kymmenkunta nuorille suunnattua eturivin näytelmäkirjailijoiden kirjoittamaa uutta näytelmää. Nuori Näyttämö -konsepti toteutettiin Suomessa ensimmäistä kertaa kaksikielisenä hankkeena vuosina 2013–2015 ja 2016–2018.

Suomessa hankkeesta vastaa Työväen Näyttämöiden liitto eli TNL, joka on toiminut vuodesta 1920 lähtien ammatti- ja harrastajateattereiden yhteisenä valtakunnallisen järjestönä.

Lisätietoja:
Tarja Hiltunen, teatteritaiteen opettaja, Porvoon kansalaisopisto
puh. 0400 360 664.