Hoppa till innehåll

Teatergrupp för unga förbereder sig för nationalteaterns scen

Teatteri Werner, en grupp ungdomar som deltar i medborgarinstitutets teaterkurs Monena, deltar redan för andra gången i det riksomfattande projektet Den unga scenen. Samarbetsteatern är den här gången Finlands nationalteater.

Teatteri Werner, en grupp ungdomar som deltar i medborgarinstitutets teaterkurs Monena, deltar redan för andra gången i det riksomfattande projektet Den unga scenen. Samarbetsteatern är den här gången Finlands nationalteater.

Den unga scenen är ett projekt där unga med teater som hobby får arbeta långsiktigt med professionella och därmed får en möjlighet att förstärka sitt eget kunnande. Teaterfadder för Borgågruppen är skådespelare Sari Puumalainen.

– Vi är verkligen glada att vi efter ansökningsförfarandet på våren fick chansen att delta i projektet Den unga scenen. Nu har repetitionerna börjat och stämningen är entusiastisk, beskriver gruppens regissör Tarja Hiltunen. 

För projektet Den unga scenen har skrivits tre nya pjäser, av vilka Borgåungdomarna framför pjäsen Tyttömetsä av Katariina Numminen. Pjäsens tema är att offret inte kan välja sin roll. Verket är skrivet för en kör, som är pjäsens huvudperson. Pjäsen består löst av fem delar. Mellan scenerna, som en refräng, spenderar en grupp vänner kvällen i skogen.

– I gruppen ingår 18 unga, hälften flickor och hälften pojkar. De är i åldern 13–22 år. Vissa av dem har spelat teater tidigare, men i gruppen finns också nybörjare. På teaterkursen Monena har man tidigare deltagit i projektet Den unga scenen med Veikko Nuutinens pjäs ON Isis och också framfört Miika Nousiainens Vadelmavenepakolainen och Anna-Leena Härkönens Häräntappoase.   Teaterhobbyn har svept med sig många av de unga i gruppen och den sparrning de får av professionella har en stor betydelse. De unga värdesätter också att de får uppträda på en stor scen, berättar Tarja Hiltunen.

I Borgå visas föreställningarna i början av maj 2021 i kulturhuset Grand, där gruppen också repeterar. På nationalteaterns scen visas Tyttömetsä 21–23.5.2021 på en lokal festival. Sex teatrar från fem olika orter deltar i projektet Den unga scenen: Karleby stadsteater, Helsingfors stadsteater, Finlands nationalteater, Åbo stadsteater, Lahtis stadsteater och Kouvolan teatteri. En mönstring av en del av föreställningarna äger rum i nationalteatern 28–30.5.2021.  Föreställningarna till mönstringen väljs senare.

Förebilden för projektet Den unga scenen är konceptet New Connections som skapats av den engelska nationalteatern National Theatre. Projektet startade i England 1995 och varje år har ett tiotal nya pjäser skrivits av framstående pjäsförfattare till unga skådespelare. Konceptet Den unga scenen ordnades i Finland som ett tvåspråkigt projekt första gångerna åren 2013–2015 och 2016–2018.

I Finland är det Työväen Näyttämöiden liitto TNL som ansvarar för projektet. TNL har verkat som en gemensam riksomfattande organisation för amatör- och yrkesteatrar sedan 1920. 

Mera information:
Tarja Hiltunen, lärare i teaterkonst, Borgå medborgarinstitut
tfn 0400 360 664