Nykykuvataidefestivaali Porvoon Triennaali täyttää Porvoon väreillä
Porvoon Triennaali on kolmen vuoden välein järjestettävä taidenäyttely ja kuvataiteen kaupunkifestivaali, joka järjestetään tänä kesänä toista kertaa, 1.kesäkuuta – 29. elokuuta 2021.
Porvoon Triennaali on kolmen vuoden välein järjestettävä taidenäyttely ja kuvataiteen kaupunkifestivaali, joka järjestetään tänä kesänä toista kertaa, 1.kesäkuuta – 29. elokuuta 2021.
Taidenäyttelyt sijoittuvat eri puolille kaupungin keskustaa. Ne kokoavat yhteen ison joukon kotimaisia ja pohjoismaisia kuvataiteen huippunimiä. Mukana on yli 20 taiteilijaa, kolme taiteilijaparia ja kaksi taiteilijatyöryhmää.
Vuonna 2021 taide valtaa kaupunkitilan teemalla Väri on yhteinen asia. Triennaalin taiteellisena johtajana toimii kuvataiteilija Petri Hytönen ja konsultoivana kuraattorina kuvataiteilija Stig Baumgartner.
– Valittu teema on tietoisesti tehty helposti lähestyttäväksi. Väri on osa taidetta ja arkea. Yhteisenä asiana väri voidaan näyttelyssä ymmärtää erilaisuuden hyväksymisenä, kertoo Triennaalin taiteellinen johtaja, kuvataiteilija Petri Hytönen.
Näyttelyyn valitut taiteilijat lähestyvät teemaa uusilla teoksilla. Tapahtuman puitteissa tuotetaan ja luodaan taideteoksia, installaatioita ja poikkitaiteellisia teoksia julkiseen kaupunkitilaan, ulko- ja sisätiloihin, perinteisiin taiteen esittämistiloihin sekä täysin uusiin, yllättäviin paikkoihin.
Sampsa Indrénin ja Kalle Turakka Purhosen Suomen Paksuin Lipputanko on humoristinen ja keskustelua herättävä ympäristötaideteos, joka nousee Rihkamatorille. Porvoon Triennaali avataan virallisesti tiistaina 1.6. nostamalla lippu salkoon klo 10.
Teos on poikkeuksellinen lipputanko: korkeutta nuppeineen noin 4 metriä, mutta halkaisija on 2,5 metriä. Lipputangon sisälle pääsee huolto-oven kautta ja värikkääksi maalattu sisäpuoli on kontrastissa pinnan perinteisen hohdon ja kiillon kanssa. Teos on varustettu normaalein lipunnostomekanismein ja näyttelyn halki jatkuvat lipunnosto- ja laskuseremoniat ovat osa teosta.
– Viime vuosien kasvanut maahanmuutto on luonut yhteiskuntaamme vastakkainasettelua, jossa suomalaisuuden käsite on yksi kiistakapuloista. Suomen Paksuin Lipputanko toivoo liennyttävänsä näitä jännitteitä, jotta rakentava keskustelu olisi mahdollista. Tavoitteeseen pyrimme huumorin ja kauneuden kautta. Hauska teos houkuttelee katsojan lähelleen ja ohjaa pohdintoihin kansallistunteen olemuksesta, kuvailevat taiteilijat.
Kymmenen taiteilijaa Taidetehtaalla
Porvoon Triennaalin aikana Taidetehtaalla on nähtävillä monipuolinen kokonaisuus eri tekniikoita ja ilmaisutapoja. Saman katon alla esittäytyy uransa eri vaiheissa olevia taiteilijoita, joita yhdistää oman ilmaisun tutkiminen ja uuden löytäminen.
Porvoon Taidehallissa esillä ovat:
Elina Autio, jonka teoksissa arkiset materiaalit yhdistyvät tyylikkääseen minimalismiin. Teoksissa väri elää ja yllättää aina uudestaan erilaisina ennalta arvaamattomina muotoina ja pintoina.
Kaarina Kaikkosen käytetyistä vaatteista koostuvat veistosinstallaatiot ottavat aina kulloisenkin esitystilan haltuun maksimaalisella materiaali- ja aistivolyymillä. Kaikkosen teokset ovat sekä henkilökohtaisia että yhteiskunnallisia. Teoksessa jokaisella yksittäisellä vaatteella on oma värinsä, muistonsa ja paikkansa.
Marika Mäkelän väri-ilmaisu on vahvaa niin maalatussa kuin veistetyssä muodossa. Mäkelä haastaa värikylläisyydellään katsojan vastaanottokykyä ja valjastaa teosten häpeilemättömän koristeellisuuden vahvuudeksi. Mäkelän teoksissa myytilliset aiheet risteilevät luonnonmuotojen lomassa monikerroksellisiksi kudelmiksi.
Tiina Pyykkisen maalauksissa musta on valoa ja väriä, joka elää ja hengittää kulloisenkin näyttelypaikan valoon ja tilaan reagoiden. Tummuudella on myös suojaava ja peittävä puolensa. Kun teosten musta kääntyy väriksi, paljastaa teos samalla jotakin yksityisyydestään ja maailmankuvastaan.
Antti-Ville Reinikainen teokset ovat poimintoja arkisista havainnoista, jotka ovat materialisoituneet taitelijan käsissä kiehtovan oudoiksi ja surrealistisiksi veistoksiksi. Reinikaisen taiteessa väri on sekä keino esittää asiat niin kuin ne ovat, mutta myös mahdollisuus harhauttavampaan ja hämmentävämpään tarinaan.
Reijo Viljasen useita värikerroksia sisältävät maalaukset kuvaavat myös maalaamisen prosessia ja tuovat siten esille miten valmis maalaus sisältää aina myös kontrasteja ja karikkoja. Teokset löytävät kuitenkin tiensä maailmankuvaan, jossa kukin väri on asettunut omimpaan paikkaansa.
Galleria Fikassa nähdään Pekka Sassin videoteos. Hänen viimeaikaiset video- ja ääni-installaationsa ovat kokonaisvaltaisia aistielämyksiä. Sassin teoksia on esillä myös Taidehallin puolella.
Galleria Kulmassa nähdään Ruotsissa pitkän uran tehneen Max Bookin maalauksia, joissa todellisuus ja fantasia kietoutuvat yhteen psykologisiksi maisemiksi. Teosten ilmaisussa yhdistyy vanhojen valokuvien aisteja kihelmöivä hämyisyys surrealistiseen tarinallisuuteen.
Myös Kulmassa esittäytyvä Maija Närhinen on kierrätysmateriaalien kulutusta pehmeästi kritisoiva ja samalla arjen kauneutta esille tuova taiteilija. Teoksissa on leikkimielisyyttä ja tarinallisuutta, jotka haastavat katselijaa löytämään arjestaan uusia ulottuvuuksia.
Taidetehtaan piha-alueella on nähtävillä Jussi Auliksen veistoksia. Näyttely on osa Porvoon kaupungin Kulttuuripalveluiden kesän näyttelytoimintaa.
Taidetehtaan näyttelyt ovat avoinna 1.6.–29.8. ti–pe klo 10–16, la–su klo 11–16. Vapaa pääsy.
Kotimaan kansainväliset huiput Galleria Vanhassa Kappalaisentalossa
Galleria Vanhassa Kappalaisentalossa on nähtävillä Kirsi Mikkolan ja Jukka Vikbergin teoksia.
Berliinissä asuvan Mikkolan teokset muodostuvat sadoista maalatuista paperinpalasista, jotka on koostettu suurikokoisiksi ja energiaa täynnä oleviksi kollaaseiksi.
– Kirsi Mikkola on dynaamisten värikollaasien tekijä. Hänen omien sanojensa mukaan teoksen luominen on kitkaista kärsimystä, kuvailee Stig Baumgartner.
Kuvanveistäjä Jukka Vikberg tuo Galleria Vanhaan Kappalaisentaloon värikkäitä veistoksia.
– Jukka Vikbergin veistokset ovat havaintoja elämästä, joissa väri korostaa muistin ja ajatuksen tarkkuutta. Teoksissaan hän yhdistelee erilaisia materiaaleja ja luo mehukkaita ja riemukkaita tarinanpalasia, toteaa Baumgartner.
Galleria Vanhan Kappalaisentalon näyttely on avoinna 1.6.–29.8. ti–su klo 10–16. Vapaa pääsy.
Nykytaidetta ja naisnäkökulmia J.L. Runebergin kodissa
Nykytaide yllättää tänä kesänä J.L. Runebergin kodin perinteisessä museoympäristössä. Runebergin kodissa on nähtävillä kuvanveistäjä Anne Meskanen-Barmanin veistoksia sekä teoskokonaisuus performanssiduo Aura Hakurilta ja Linda Granforsilta. Walter Runebergin veistoskokoelmassa on nähtävillä Emma Helteen ja Aurora Reinhardin teoksia.
Aura Hakuri ja Linda Granfors muodostavat taiteilijaduon tehden yhdessä ruumiillisia, mielikuvituksellisia ja leikkisiä tilateoksia ja esityksiä. Runebergin kodissa esitettävä teoskokonaisuus Fredrika mise en lien, perustuu duon ja Fredrika Runebergin vuoropuheluun.
Esitykset Runebergin kodissa 4.6. klo 14 ja 10.7. klo 12.
Anne Meskanen-Barman tuo veistostensa kautta vaihtoehtoista tilankäyttöä esille. Hänen veistoksensa ovat esillä Runebergin kotimuseossa varsin yllättävissäkin paikoissa.
– Tässä teoskokonaisuudessa jaan talon entisten asukkaiden kiinnostuksen kohteet, jotka liittyvät puutarhanhoitoon, ruoanlaittoon ja käsitöihin, kertoo Meskanen-Barman.
Walter Runebergin veistoskokoelmassa on nähtävillä Aurora Reinhardin teoksia, joissa on naiseutta ja stereotypioita rohkeasti esiin tuova näkökulma.
– Teosteni idea on olla eräänlainen naisnäkökulma Walter Runebergin miehiseen maailmaan ja siihen että nainen on siinä kaunis objekti tai vaimo. Minun teoksissani nainen on tekijänä ja hänen elämänsä ja kokemuksensa ovat keskiössä, kuvailee Reinhard.
Emma Helteen keramiikkaveistosten väri-iloittelu on energistä ja ruumiillisuudessaan riemukasta.
– Keraamiset teokseni saavat värinsä lasitteista ja pigmenteistä. Lopputulos on lähes aina yllätys, sillä aineet reagoivat toisiinsa lasituspoltossa, kertoo Helle.
J.L. Runebergin koti on avoinna 1.6.–29.8. ma-su klo 10–16. Sisäänpääsymaksu 8/6 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
Kaupungin näyttelytilojen lisäksi Porvoon Triennaalin teoksia on nähtävillä seuraavissa paikoissa:
Gammelbackan ostoskeskus: Lasse Juuti
Rihkamatori: Sampsa Indrén ja Kalle Turakka Purhonen
Vanha Ströhö, Strömborska skolan (Lundinkatu 2) ja Kulttuuritalo Grand (Piispankatu 28): Toni Hautamäki, Petra Innanen, Bengt Jahnsson-Wennberg, Lasse Juuti, Heikki Marila, Mikko Paakkola, Porvoon kuvataidekoulu, Malla Tallgren, Timo Tähkänen, Timo Vaittinen, Emmi Valve ja Taina Hakala.
Kauppakeskus Lund (Lundinkatu 12): Työryhmä – Paavo Paunu, Sanna Vakkilainen, Pauliina Waris ja Päivi Virtanen sekä Pirjo Sanaksenahon Aalto-yliopiston opiskelijaryhmä.
Lelukauppa Riimikko (Välikatu 8): Antti-Ville Reinikainen.
Lisätietoa: www.porvoontriennaali.fi