Siirry sisältöön

Porvoo siistiksi! – Kaikille avoin hyvän mielen siivoustempaus Länsirannalla

Porvoon kaupunki järjestää kaikille avoimen “Porvoo siistiksi!”-siivoustempauksen tiistaina 1. syyskuuta klo 17.30–19.30 kansallisen kaupunkipuiston alueella joen länsi- ja itärannoilla. Porvoo siistiksi! -tapahtuman osallistujat kokoontuvat Taidetehtaan Aleksanterinaukiolla (Läntinen Aleksanterinkatu 1) klo 17.30. Jätehuoltoyhtiö Rosk’n Roll tukee tapahtumaa ja tarjoaa suojahansikkaat ja jätesäkin 100 ensimmäiselle osallistujalle. Talkootarvikkeet jaetaan hakujärjestyksessä kokoontumispaikalla.

Porvoo siistiksi! -tapahtuma on samalla osa Clean World Porvoo -ympäristöfoorumia, joka järjestetään ensimmäistä kertaa 1. syyskuuta kello 12–17 virtuaalitapahtumana. Ympäristöfoorumin järjestää sanomalehti Uusimaa.

Roskat kiertoon – ei luontoon

Roskat eivät ole tavaton näky katujen ja teiden varsilla tai rannoilla ja vesistöissä. Roskaamisella on kuitenkin suora yhteys luonnon hyvinvointiin ja alueiden viihtyisyyteen. Roskat ovat myös materiaalia, joka olisi syytä saada uudelleen kiertoon ja raaka-aineiksi.

– Siisti Porvoo on asia, johon jokainen meistä voi helposti omilla toimillaan vaikuttaa. Voimme yhdessä pitää Porvoon siistinä ja viihtyisänä, toteaa kaupungin kestävän kehityksen asiantuntija Sanna Päivärinta.

Poliisi tukee tapahtumaa ja muistuttaa, että jokamiehen oikeuksiin liittyy myös velvollisuuksia.
– Jokamiehenoikeudet takaavat sen, että jokaisella on oikeus nauttia luonnosta. Oikeuksiin liittyy kuitenkin myös velvollisuuksia ja esimerkiksi roskia ei saa luontoon heittää. Roskat aiheuttavat muun muassa niitä syöville luonnoneläimille hengenvaaran, kertoo ympäristörikostorjunnan koordinaattori Riku Lindqvist Keskusrikospoliisista.

Sisäministeri Ohisalo mukana talkoissa

Porvoo siistiksi! on avoin tapahtuma kaikille ja roskien keräämisessä voi edetä omaan tahtiinsa. Tapahtumaan osallistuvat myös

 • sisäministeri Maria Ohisalo
 • Itä-Uudenmaan poliisi
 • hyvinkääläinen Roskasakki, joka on harrastanut roskien keräämistä aktiivisesti jo lähes kymmenen vuotta sekä Suomessa että muualla maailmalla
  Roskasakki 
 • Trash Heroes, joka on tanssija-koreografien Antti Lahden ja Panu Varstalan liikkuva taideprojekti, jonka tavoitteena on luoda parempaa kaupunkiympäristöä
  Trash Heroes
 • Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y., Porvoon Energia, Porvoon vesi, Porvoonseudun Maan ystävät, Rosk’n Roll sekä
 • kaupungin oma Ilmastokettu!

Porvoon kaupunki järjestää geokätköilijöille suunnatun Cache In, Trash Out (CITO) -tapahtuman samaan aikaan.

Porvoon jokimaisemaa piristää myös Mannerheiminkadun sillan alle ripustettu Ylva Holländerin ja Nelli Nion yhteinen ulkoilmateos Hullu puutarha (Jardin fou). Teoksen materiaalit koostuvat rikkinäisistä muoviesineistä, kirpputoreilta saaduista ja ostetuista leluista, käyttöesineistä ja tekokukista. Näistä hylätyistä ja turhaksi nähdyksi tavaroista taiteilijat loihtivat värikkäitä ja iloisia teoksia. Riemukkaiden värien ja muotojen takaa katsoja voi kuitenkin nähdä tavaroiden surullisen kertakäyttöisyyden.

Tule mukaan tekemään luonnolle ja ympäristölle hyvää

Kaikki ovat tervetulleita tekemään yhdessä hyvää Porvoon ympäristölle ja viihtyisyydelle!

– Lähde naapurin kanssa iltalenkille yhteistalkoisiin, vaihda tavanomainen juoksulenkki ploggingiin eli juoksun ja luonnon siistimisen yhdistelmään, tai tule muuten vain nauttimaan ulkoilmasta ja Porvoon luonnosta kansallisen kaupunkipuiston maisemissa, kannustaa Sanna Päivärinta.

Kerätyt roskat voi jättää roska-astioihin tai suljettuihin jätesäkkeihin roska-astioiden viereen. Jos roska-astioita ei ole lähellä, suljetut jätesäkit voi jättää myös puistokäytävien varteen tai risteävien käytävien kohdalle näkyvälle paikalle, josta ne on helppo havaita. Porvoon kaupunki kerää jätesäkit asianmukaiseen käsittelyyn.

Keskeiset ohjeet tapahtumaan osallistuville

Porvoo siistiksi! -tapahtumassa noudatetaan viranomaisten antamia turvallisuus- ja hygieniaohjeita koronatartuntojen torjumiseksi.

 • Jää kotiin, jos sinulla on mitään sairastumiseen viittaavia oireita.
 • Huolehdi riittävistä turvaväleistä ja pese kätesi saippualla ennen tapahtumaan saapumista ja sen jälkeen. Käytä lisäksi käsidesiä, jota on paikan päällä.
 • Jos aivastat tai joudut yskimään, käytä kertakäyttönenäliinaa ja heitä se heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojaa suu kyynärtaipeella.