Siirry sisältöön

Porvoon ensimmäinen kirjastotaiteilija toi paljon iloa ja osallisuutta

Porvoon pääkirjastossa vietetään Maaginen puutarha -teoksen päätösjuhlaa torstaina 26.1. klo 12-18. Kirjastotaiteilija Fanni Maliniemi on tavattavissa teoksen äärellä. Gammelbackan kirjastossa on myös esillä koululaisten animaatioteoksia 24.-30.1. kirjaston aukioloaikojen puitteissa.

Porvoon pääkirjaston aulaan ilmestyi lokakuussa videoteos Maaginen puutarha. Se on täydentynyt kolmen kuukauden ajan: kirjaston asiakkaat ovat jättäneet piirustuksia ja tekstejä, jotka mediataiteilija Maliniemi on lisännyt teokseensa.

– Piirustusten määrä on ylittänyt kaikki odotukset. Niitä on tullut niin paljon, etten aivan kaikkea ole pystynyt saamaan teokseen mukaan, Maliniemi kertoo.

Asiakkaiden piirustukset ovat olleet tarkkaan mietittyjä. Esimerkiksi Suomenkylästä useaan kertaan teosta täydentämään ja katsomaan tulleet Jerry Ikonen, 9, ja Joanne Ikonen, 7, ovat piirtäneet keijuja, perhosia, pensaita, suihkulähteitä ja tarunomaisia olentoja.

– Teos on niin suuri, että tuntuu kuin olisimme sen sisällä. Sehän on oikeastaan kaikkien osallistujien yhteinen teos, ihastelee Joanne.

Mahdollisuus osallistua omilla piirustuksilla on ilahduttanut kirjaston asiakkaita. Maliniemi on myös ollut säännöllisesti kirjastossa tavattavissa.

Jerry Ikonen on käynyt animaatiokerhoa, joten mahdollisuus keskustella mediataiteilijan kanssa tarjosi myös tilaisuuden oppia uutta. Hän sai Maliniemeltä esimerkiksi vinkkejä uusista ohjelmista. Maliniemi on käyttänyt Maaginen puutarha -teoksessa 3D-animaatiotekniikkaa.

Tärkeitä kohtaamisia

Maliniemelle taiteen tekemisessä kiinnostavinta on luoda tilallisia illuusioita sekä lisätä arjen iloa ja ihmetystä. Hän tekee videoteoksia tiettyä tilaa varten. Maliniemi on koulutukseltaan kuvataiteilija ja animaatio-ohjaaja.

– Kuvataiteilijan mahdollisuus työllistyä kaupungille on harvinaista, mutta erittäin tervetullutta. Tarinat ovat olleet minulle aina rakkaita, joten kirjasto työskentely-ympäristönä on ollut mieluisa, Maliniemi sanoo.

Kirjastotaiteilijana Maliniemi on pitänyt työpajoja perheille, lapsille ja koululaisille. Yksi kirjastotaiteilija-pestin paras osuus on ollut mahdollisuus tavata monenlaisia ihmisiä.

Esimerkiksi Pääskytien koulun 7.-luokkalaiset heittäytyivät innolla tekemiseen työpajassa. He tekivät lyhyitä animaatioita vuoden 2023 unelmistaan kuten rauhasta, rakkaudesta ja rikkaudesta. Samalla nuoret saivat kuulla kuvataiteilijan urapolusta.

– Toivon antaneeni joillekin nuorille uusia taitoja ja ennen kaikkea innostusta ja kipinää jatkaa omaa tekemistään, Maliniemi sanoo.

Onnistunut hanke

Kirjastotaiteilua – kirjastosta kulttuurieväitä osallisuuteen on Etelä-Suomen aluehallintoviraston rahoittama hanke. Tavoitteena on luoda porvoolaisille uusia taiteeseen ja kulttuuriin osallistumisen mahdollisuuksia pää- ja lähikirjastojen tiloja hyödyntämällä.

– Kirjasto on matalan kynnyksen tila, jonne on helppo tulla. Taide ja kulttuuri lisäävät hyvinvointia valtavasti. Mahdollisuus tehdä yhdessä antaa tärkeitä osallisuuden kokemuksia, hankkeen projektikoordinaattori Sanni Saarinen sanoo, ja iloitsee hankkeen hienosta alusta.

Hän muistuttaa kirjaston roolin olevan murroksessa. Lukutaidon edistäminen ja kokoelmien ylläpito on edelleen kirjastotyön ytimessä, mutta jo kirjastolaki määrittelee kirjastoille myös laajempia tehtäviä.

Niihin kuuluvat esimerkiksi asukkaiden kulttuuriin osallistumisen mahdollisuuksien vahvistaminen ja aktiivisen kansalaisuuden tukeminen.

– Kirjastotaide-hanke myös rikastaa kirjaston toimintaa ja houkuttelee uusia asiakasryhmiä. Tärkeää on kaupunkilaisia osallistava ja yhteisöllisyyttä luova vaikutus, Saarinen jatkaa.

Fanni Maliniemi työskentelee kirjastotaiteilijana tammikuun loppuun asti. Kevään kirjastotaiteilijaksi on valittu sanataideohjaaja, tarinankertoja ja draamataiteen opettaja Mari Anttonen.