Siirry sisältöön

Porvoon jokirantaan haetaan taiteilijoita uusiin taidehankkeisiin

Porvoon Länsirannalle hankitaan lähivuosina useita uusia taideteoksia, jotka sijoittuvat kävelysillan ja Wileniuksen telakan väliin jäävälle ranta-alueelle. 

Porvoon Länsirannalle hankitaan lähivuosina useita uusia taideteoksia, jotka sijoittuvat kävelysillan ja Wileniuksen telakan väliin jäävälle ranta-alueelle. 

Alueella suoritetaan tällä hetkellä rakennustöitä. Niiden valmistuttua Porvoonjoen Länsiranta toimii viihtyisänä vapaa-ajanviettopaikkana asukkaille ja matkailijoille. Teokset hankitaan Länsirannan taideohjelmassa määritetyn käytännön ja erillisen jokirantaan laaditun taidesuunnitelman mukaisesti.

Vuoteen 2025 mennessä alueelle hankitaan kolmesta neljään teosta

Yksi ensimmäisistä hankittavista teoksista on ääniteos, joka toteutetaan yhteistyössä kamariorkesteri Avanti!:n kanssa. Ääniteos liitetään rannan valaisinpylväiden kaiutinjärjestelmään. Valaistusjärjestelmä on osa Porvoon kaupungin, EU:n rahoittamaa LUCIA-hanketta, jossa Länsirannan kevyenliikenteenraitti valaistaan älykkäästi ja energiatehokkaasti.

Toinen keskeinen teoshankinta tehdään rinnakkaisen luonnostilauksen kautta, jolloin kolmelta taiteilijalta tilataan ehdotus moniosaista teosta varten.

Lisäksi tavoitteena on suorahankintana ostaa yksi tai useampi valmis teos, joka sopii alueelle. Näin toimimalla Porvoon kaupunki haluaa kannustaa kestävään kulutukseen ja ottaa huomioon ympäristöystävällisyyden ja taiteen hiilijalanjäljen. Taiteilijoiden kokoelmissa on paljon kiinnostavaa ja valmista taidetta, joka ei ole yleisön nähtävillä. Teoksia on tarkoitus kartoittaa loppuvuonna.

Portfoliohaku Porvoon jokirannan moniosaiseen teoskokonaisuuteen avautuu kesäkuussa

Haun tavoitteena on saada jokirantaan moniosainen teos, joka piirtää reittiä kävelysillasta aina Taidetehtaalle asti. Taide voi olla jotain pienmuotoista, jonka löytäminen tulee yllätyksenä, tai se voi integroitua olemassa oleviin tai rakentuviin rakenteisiin tai pintoihin jollain tavalla. Teos voi rakentua myös täysin erillisistä ja yksittäisistä osista.

Teoksen toteutuksesta kiinnostuneet taiteilijat voivat hakea mukaan avoimen portfoliohaun kautta. Portfolioiden perusteella tilataan kolmelta taiteilijalta luonnos teoksesta. Luonnoksista valitaan yksi toteutettavaksi.  Portfoliohaku alkaa 1.6.2021 ja päättyy 6.8.2021 klo 16. Päätös valituista taiteilijoista tehdään syksyn alussa portfoliohakuun ilmoittautuneiden joukosta. Haku ja rinnakkainen luonnostilaus toteutetaan noudattaen Suomen Taiteilijaseuran ohjeistusta.

Teokset hankitaan Länsirannan taideohjelmassa määritetyn käytännön mukaisesti. Hankkeet rahoitetaan Porvoon Länsirannan rakennuttajille tontinluovutuksen myötä syntyneestä taidevelvoitteesta. Määrärahavaraus kyseiselle alueelle on 190 000 euroa.