Siirry sisältöön

Porvoon kaupungin vuoden 2023 kulttuuripalkinto Nelli Niolle ja liikuntapalkinto OK Trianille

Porvoon kaupungin elinvoimalautakunta on kokouksessaan 5. joulukuuta päättänyt tämän vuoden kulttuuri- ja liikuntapalkinnon saajat.

Porvoon kaupungin tunnus.

Molempien palkintojen arvo on 2 000 euroa.

Kulttuuripalkinto Ateljee Eivorin kantavalle voimalle

Vuoden 2023 kulttuuripalkinnon saa kuvataiteilija Nelli Nio ansioistaan kuvataiteilijana ja erityisesti työstään erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden parissa. Nio on toiminut Ateljee Eivor ry:n kantavana voimana ja taideopetustoiminnasta vastaavana Porvoon Taidetehtaalla vuodesta 2018 alkaen. Ateljee Eivor edistää erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden ja taiteen tekijöiden tasavertaisia mahdollisuuksia toimia ja tulla nähdyiksi taiteen kentällä.

– Nelli Nion ansiosta erityistä tukea tarvitsevat saavat Porvoossa laadukasta ja johdonmukaista taiteen opetusta ja henkilökohtaista ohjausta, ja heillä on mahdollisuus kehittyä myös taiteen ammattilaisiksi ja ammattilaisina. Ateljee Eivor edistää toiminnallaan kulttuurihyvinvointia ja taiteen tekemisen yhdenvertaisuutta, kertoo kulttuuripalvelupäällikkö Susann Hartman.
Kulttuuripalkinto myönnetään porvoolaiselle taiteen ammatinharjoittajalle, joka on erityisen ansiokkaasti toiminut jollakin kulttuurin alalla, ja jonka toiminta on ollut merkittävää kyseisen alan kehityksen kannalta. Palkinto on tunnustus jo tehdystä työstä.

Liikuntapalkinto suurimman Porvoossa koskaan järjestetyn liikuntatapahtuman järjestäjälle

Liikuntapalkinnon, Vuoden liikuntateko 2023-palkinto myönnetään suunnistusseura OK Trianille, joka oli kesän 2023 Porvoon Epoossa järjestetyn Jukolan viestin järjestäjäseura.
Venlojen ja Jukolan viestiin osallistui yhteensä 18 061 suunnistajaa ja joukkueita oli ilmoittautunut 18:sta eri maasta. Tapahtuman järjestelyihin osallistui yli 1 500 vapaaehtoista ja katsojia oli paikalla tuhansittain. Tapahtuma oli suurin Porvoossa koskaan järjestetty liikunta- ja yleisötapahtuma.

– Jukolan viesti on Porvoon urheilutapahtumien historiassa täysin oma lukunsa. OK Trianin vastuuhenkilöt ja vapaaehtoisten joukko ylsivät huimaan suoritukseen tapahtuman järjestelyissä, liikuntapalveluiden päällikkö Piritta Forsell toteaa.

Ensimmäistä kertaa Jukolan viestin historiassa tapahtuma järjestettiin hiiliviisaasti, ja vastuullisen järjestämisen opit on koottu tapahtumajärjestäjän käsikirjaksi myös tuleville Jukola-järjestäjille ja muille suurien tapahtumien tekijöille. Jukolan viestin aluetaloudellinen vaikutus oli noin 8 miljoonaa euroa.

Vuoden liikuntapalkinto voidaan myöntää urheilijalle, joukkueelle, yhdistykselle tai henkilölle, joka on pitkäjänteisesti ja ansiokkaasti työskennellyt urheilun parissa siten, että toiminta on ollut merkityksellistä ja kehittänyt urheilutoimintaa Porvoossa.