Siirry sisältöön

Porvoon kaupunki kannustaa asukkaita haitallisten vieraslajien torjuntaan  

Porvoon kaupunki on mukana sunnuntaihin 22. elokuuta saakka jatkuvassa valtakunnallisessa Soolotalkoot -kesäkampanjassa.

Porvoon kaupunki on mukana sunnuntaihin 22. elokuuta saakka jatkuvassa valtakunnallisessa Soolotalkoot -kesäkampanjassa.

Kampanja kannustaa vahvistamaan luonnon monimuotoisuutta torjumalla haitallisia vieraskasvilajeja omassa pihapiirissä tai kaupungin osoittamissa torjuntakohteissa.  

− Eri puolilla kaupunkia on osoitettu yhteensä kymmenen jättipalsamin ja komealupiinin torjuntakohdetta, joissa voi vapaasti käydä kitkemässä tai niittämässä. Kohteen tunnistaa paikalle pystytetystä Soolotalkoot-kyltistä.  Torjuntakohteiden tarkemmat sijainnit ja toimintaohjeet löytyvät kampanjasivuilta, kertoo yhdyskuntasuunnittelija Marjo Valin.  

Porvoon torjunta-alueet 

Jättipalsami: 

Komealupiini: 

Vieraslajien torjuntaan tarvitaan maanomistajan lupa 

Haitalliset vieraslajit ovat ihmisen myötävaikutuksesta saapuneita voimakkaasti leviäviä lajeja, joiden on todettu uhkaavan luonnon monimuotoisuutta tai siihen liittyviä ekosysteemiä. Vieraslajien torjuminen ja leviämisen estäminen on tärkeää luonnonsuojelutyötä, johon jokainen voi osallistua.

− Teemme säännöllisesti työtä kaupungin alueella esiintyvien haitallisten vieraslajien torjumiseksi muun muualla kitkemällä sekä pyrkimällä ajoittamaan niittoja ennen vieraslajien siementen kypsymistä. Kaupungin mailla sijaitsee myös muutama jättiputkikohde, jota ammattilaiset käyvät torjumassa vuosittain, kertoo Valin. 

Vieraslajien torjuntaan tarvitaan aina maanomistajan lupa. Tämä koskee myös yleisiä alueita kuten kunnalle kuuluvia ulkoilualueita, puistoja ja uimarantoja. Jos haluat torjua vieraslajeja muualla kaupungin omistamilla alueilla kuin valmiiksi merkityissä kohteissa, voit tehdä talkooilmoituksen sähköisen asioinnin kautta. Jos havaitset vieraslajeja Porvoon kaupungin alueella, voit lisäksi ilmoittaa havainnostasi osoitteessa www.vieraslajit.fi

Soolotalkoot -kampanjaa koordinoi Suomen ympäristökeskuksen, Luonnonvarakeskuksen ja Suomen luonnonsuojeluliiton vieraslajihankkeet. Kampanjaan voi tutustua tarkemmin Soolotalkoot-kampanjasivustolla, jossa ohjeistetaan myös kampanjaa tukevan iNaturalist -sovelluksen käyttöön.