Siirry sisältöön

Porvoon kaupunki kokeilee ensimmäisten joukossa Suomessa lajittelun mahdollistavia roska-astioita ulkotiloissa 

Porvoon kaupunki kokeilee ensimmäisten joukossa Suomessa kolmea lajittelun mahdollistavaa roska-astiaa ulkotiloissa.

Porvoon kaupunki kokeilee ensimmäisten joukossa Suomessa kolmea lajittelun mahdollistavaa roska-astiaa ulkotiloissa.

Roska-astiat asennetaan toukokuun aikana entisen Matkahuollon läheisyyteen, itäiselle rantapromenadille kansallisen kaupunkipuiston kartan läheisyyteen ja länsirannalle vanhan sillan vieressä sijaitsevaan Siltapuistoon.

Muoville, pahville ja sekajätteelle omat astiat

Roska-astioihin voi lajitella muovi-, pahvi- ja sekajätteen, minkä lisäksi niiden kyljestä löytyy oma teline pulloille ja tölkeille.

− Panttitelineeseen laitetut pullot ja tölkit on mahdollista irrottaa telineestä, jolloin kuka tahansa voi palauttaa ne kauppojen palautusautomaatteihin. Roska-astioissa on myös tuhkakuppi tupakantumpeille. Roska-astioiden tyhjentämisestä vastaava kaupungin henkilöstö huolehtii, että erilaiset roskat pysyvät toisistaan erillään ja että ne päätyvät hyötykäyttöön, kertoo kaupungin kaupunginpuutarhuri Mikko Kaunisto.

Porvoon kaupungin vastuulla on lajittelun mahdollistavien roska-astioiden lisäksi yhteensä yli 500 sekajätteille ja yli 200 koiran jätöksille tarkoitettua roska-astiaa. Vuosittain Porvoon kaupunki käyttää noin 70 000 euroa ympäristön siistimiseen.

Kokeilun taustalla yhteistyötä ja tuotesuunnittelua

Porvoon kaupunki on asettanut tavoitteekseen olla ilmastotyön edelläkävijä vuoteen 2030 mennessä. Edelläkävijän rooliin kuuluu myös kiertotalouden edistäminen. Yksi tärkeä osa kiertotaloutta ja luonnonvaroista huolehtimista on pitää huolta siitä, että kertyvä jäte kierrätetään parhaalla mahdollisella tavalla. Kierrätetystä jätteestä saadaan markkinoille raaka-aineita, jolloin myös luonnonvaroja säästyy.

− Ulos sijoitettavia lajitteluasemia ei ole ollut tähän mennessä saatavilla Suomessa. Olemmekin iloisia siitä, että löysimme kokeiluun yhteistyökumppanin, jolla on halu olla ensimmäisten joukossa mahdollistamassa tällaiset roska-astiat myös ulkotiloissa, iloitsee Kaunisto.

Ulkotiloissa lajittelun mahdollistavat jäteastiat ovat Suomessa vielä harvinaisia, joten jäteastioiden saaminen Porvooseen edellytti tuotekehitystä yhdessä jäteastioiden valmistajan kanssa. Kokeilussa kaupungin yhteistyökumppanina on elinympäristökalusteiden valmistaja Lehtovuori.

− On hienoa, että Porvoon kaupunki lähtee pilotoimaan kanssamme puistoissa ja kaduilla tapahtuvaa lajittelua. Roskien lajittelumahdollisuuksien lisääminen mahdollisimman laajasti erilaisissa ympäristöissä lisää ihmisten ymmärrystä lajittelusta ja toivottavasti lisää myös kodeissa tapahtuvaa lajittelun määrää, kertoo Lehtovuoren tuote- ja markkinointijohtaja Antti Kinnunen.