Siirry sisältöön

Porvoon lukutaitotyö vauhdissa – agentti ja koordinaattorit mukana talkoissa

Porvoossa on käynnissä kaksi lukutaitohanketta, joiden tarkoitus on kannustaa kaikkia kuntalaisia kirjojen pariin.

Porvoossa on käynnissä kaksi lukutaitohanketta, joiden tarkoitus on kannustaa kaikkia kuntalaisia kirjojen pariin.

Hankkeiden parissa työskentelee kolme lukemisen lähettilästä. Sanna Paljakka työskentelee Lukuliikettä kuntiin! -verkostohankkeen lukuagenttina. Lukukoordinaattorit Noora Laitinen ja Vilma Leminen puolestaan luotsaavat kaksikielistä, varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen, Brilli-lukutaitohanketta.

– Suunnittelemme ja tutkimme uusia ja innostavia tapoja kannustaa lapsia kirjojen pariin, lukukoordinaattori Vilma Leminen kertoo.  

– Teemme yhteistyötä Porvoon kaupunginkirjaston sekä koulujen ja päiväkotien kanssa. Tutkimme myös mahdollisuuksia laajentaa lukutaitotyötä kattamaan kirjaston lisäksi myös muita yhteistyötahoja, lukukoordinaattori Noora Laitinen toteaa.

Luvassa monipuolisia lukutempauksia

Lukemisen hankkeet ovat kutsuneet yhdessä Porvoon kaupunginkirjaston kanssa peruskoululaiset mukaan Lukuhaasteeseen. Lukuhaaste on Uudenmaan alueen kirjastojen kokoama tehtäväpaketti, jonka tarkoituksena on innostaa niin koululaiset, opettajat kuin perheetkin matkalle kirjojen maailmaan. Hauskat tehtävät sisältävät esimerkiksi täydellisen vessakirjan tai mahdollisimman vihreän kirjan lukemisen.

Tulevien tapahtumien suunnittelu on hyvässä vauhdissa ja suunnittelutyössä on otettu huomioon vallitsevat rajoitukset. Kesän tapahtumien osalta suunnitelmat tehdään joustaviksi, jotta tilanteen vaatiessa tapahtumat on mahdollista siirtää verkkoon. Kevään osalta tapahtumat järjestetään etäyhteyksin. Ensimmäinen etäyhteyksin järjestettävä tapahtuma on lukuhankkeiden yhteisesti suunnittelema ja toteuttama lukuwebinaari.

– Kutsumme maaliskuussa järjestettävään webinaariin opettajia, varhaiskasvattajia ja kirjastojen henkilökuntaa. Tarkoitus on koota monipuolinen, lukemiseen keskittyvä webinaari, jossa tarjoamme uusia ideoita lukutaitotyöhön. Webinaarissa ääneen pääsevät lukemisen ammattilaiset monelta eri osa-alueelta. Teemme myös tiivistä yhteistyötä Sipoon lukukoordinaattorin ja kirjaston kanssa, lukuagentti Sanna Paljakka kertoo.

– Kouluissa ja päiväkodeissa työskentelee taitavia ammattilaisia, joilla on homma hanskassa lukutaitotyön osalta. Meidän työmme on kannustaa ja tukea heitä tässä työssä. Haluamme tuoda esille uusia toimintatapoja lukemisen elävöittämiseksi, mutta myös tunnistaa ja tunnustaa lukutaitotyö, jota kouluissa ja päiväkodeissa tehdään jatkuvasti. Meille on tärkeää, että kirjat ja lukeminen säilyvät myös tulevaisuudessa kaikkien elämässä, Paljakka, Laitinen ja Leminen pohtivat yhteen ääneen.