Siirry sisältöön

Porvoon virtuaalitaidemuseon ensi askeleet on otettu

Porvoon kaupungin ja Porvoon museon yhteinen hanke, virtuaalitaidemuseon toteutus on alkamassa. Samalla on käynnistynyt yhteistyö teknisen toteuttajan Stereoscapen ja taidemuseotilan suunnitelleen arkkitehti Julia Falckin kanssa.

Kuva Walter Runebergin veistoskokoelmasta.

Virtuaalimuseon avajaisia tullaan suunnitelmien mukaan viettämään keväällä 2023, jolloin museon ensimmäinen osa valmistuu.

– Erityisen lisän tähän projektiin tuo se, että virtuaalitaidemuseon rakennus mallinnetaan arkkitehti Julia Falckin diplomityönään 2021 suunnitteleman Porvoon taidemuseon pohjalta. On jännittävää nähdä, miten suunnitelma muuntautuu kolmiulotteiseksi tilaksi, ja millaisen ympäristön se tarjoaa teoksille, kertoo Susann Hartman Porvoon kaupungilta.
– Virtuaalimuseon etuna onkin se, että voimme kokeilujen, testausten ja palautteen myötä kehittää konseptia. Kaiken ei tarvitse olla heti valmiina. Pyrimme siihen, että museota voidaan laajentaa joustavasti, ja sen toteutuksessa varaudutaan myös esitystekniikan kehittymiseen ja tuleviin uusiin mahdollisuuksiin, Susann Hartman jatkaa.

Maalauksia, grafiikkaa sekä 3D-tekniikalla toteutettuja veistoksia


Virtuaalitaidemuseossa tulee olemaan esillä Porvoon kaupungin ja Porvoon museon taidekokoelmien maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia, jotka kuvataan ja skannataan toteutusta varten digitaaliseen muotoon. Seinille voi ”ripustaa” myös videoita ja tekstejä. Aluksi museoon on kaavailtu noin 50 teoksen näyttelyä.
– Seuraava vaihe on ensimmäiseen näyttelyyn tulevien teosten valinta ja kuvaaminen ja näyttelykäsikirjoituksen laadinta. Prosessi muistuttaakin pitkälti normaalia näyttelysuunnittelua, toteaa amanuenssi Susanna Widjeskog Porvoon museosta.
Virtuaalitoteutukseen olennaisesti kuuluva vuorovaikutteisuus toteutuu siten, että kävijät voivat liikkua museotilassa erilaisina virtuaalihahmoina, avatarina, ja keskustella keskenään tai vaihtaa ajatuksia chatissä.


Taustalla kuntalaisaloite ja toive nähdä kokoelmien teoksia


Virtuaalimuseon perustamisen taustalla on kuntalaisaloite vuodelta 2021 ja yleinen toive saada nähdä laajemmin Porvoon museon ja kaupungin taidekokoelmien teoksia. Toteutus tarjoaa uuden vaihtoehdon tutustua porvoolaisiin taidekokoelmiin. Virtuaalinen taidemuseo lisää taiteen saavutettavuutta ja luo uudenlaisen näyttelykokemuksen.
– Taiteen esittely digitaalisessa muodossa palvelee monia sellaisia kohdeyleisöjä, joille museoissa ja näyttelyissä vierailu on eri syistä hankalaa. Uskomme myös muiden digitaalisia näyttelyitä tarjoavien museoiden kokemuksen pohjalta, että palvelu soveltuu hyvin esimerkiksi kouluopetuksen tueksi. Parhaimmillaan virtuaalinen näyttely on yleisötyön muoto siinä missä perinteinenkin näyttelykäynti, toteaa museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera Porvoon museosta.
Virtuaalitaidemuseoon voi tutustua nettisivustolla olevan linkin kautta tietokoneella, mobiililaitteella ja useimmilla VR-laseilla. Virtuaalitaidemuseo toteutetaan selainpohjaisessa Mozilla Hubs -ympäristössä, eikä se vaadi käyttäjältään erillisen sovelluksen lataamista.
Virtuaalimuseon teknisestä toteutuksesta vastaa Stereoscape Oy ja taidemuseorakennuksen sisätilojen 3D-mallintamisesta arkkitehti Julia Falck. Teknisen toteutuksen hinta on 38 400 euroa, lisäksi kustannuksia syntyy mallinnuksista ja teoskuvauksista.