Siirry sisältöön
hemcare -

Porvooseen avataan vastaanottokeskuksen sivupiste Ukrainasta saapuville pakolaisille

Porvooseen avataan 7.11.2022 vastaanottokeskus Ukrainasta saapuville pakolaisille. Toiminnasta vastaa Hemcare Oy. Keskus on Loviisassa toimivan vastaanottokeskuksen sivupiste. Se toimii Porvoon kaupungin tiloissa osoitteessa Rauhankatu 14.

osakuva keltaisesta auringonkukasta tummansinisellä taustalla.

 – Vastaanottokeskus järjestää asumisen, sosiaali- ja terveyspalvelut, vastaanottorahan sekä antaa ohjausta ja neuvontaa Porvooseen ja Suomeen asettumisen tukemiseksi, Hemcaren apulaisjohtaja Minna McLean kertoo.

Vastaanottokeskus on avoinna asiakkaille joka arkipäivä kello 9–11.  Tämän lisäksi työntekijät ottavat vastaan ajanvarauksella sovitusti.

Keskuksessa ei ole majoitustiloja, vaan Porvooseen saapuvat henkilöt asuvat asunnoissa eri puolilla Porvoota. Hemcare Oy hoitaa asukkaiden asumiseen liittyvät järjestelyt.

 – Yhteistyö Hemcare Oy:n kanssa on käynnistynyt hyvin, Porvoon kaupungin kotouttamispäällikkö Jenny Broberg kiittää. Tapaamme viikoittain vastaanottokeskuksen apulaisjohtajan ja vastaavan ohjaajan kanssa ja käymme läpi ajankohtaisia asioita ja tapahtumia. Yritämme yhdessä luoda hyviä ja toimivia käytäntöjä varmistaaksemme, että asiakkaiden arki ja kotoutuminen Porvoossa lähtee mahdollisimman hyvin käyntiin.

Kaupunki järjestää varhaiskasvatusta ja valmistavaa opetusta

Hemcare oy on vuokrannut Porvoon kaupungilta vastaanottokeskuksen toimitilat Rauhankadun entisen neuvolan toisesta kerroksesta. Kaupunki järjestää esimerkiksi varhaiskasvatusta ja valmistavaa opetusta.

 – Sivistystoimi varautuu varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksen valmistavassa opetuksessa perustamaan lisäryhmiä ja hankkimaan lisätiloja uusien ukrainalaisten tuloon, Porvoon kaupungin sivistysjohtaja Sari Gustafsson kertoo. Haasteita tulee osaavan työvoiman saamisessa, jos määrä kasvaa vieläkin. Alkuvaiheessa lapsia voidaan hieman sijoittaa olemassa oleviin ryhmiin.

Ukrainalaisten osallisuutta Porvoossa tuetaan yhteistyössä Porvoossa toimivien yhdistysten, järjestöjen ja seurakuntien kanssa. Vastaanottokeskuksen ilmoitustaululle saa tuoda tietoa tapahtumista ja harrastetoiminnasta, johon vastaanottokeskuksen asiakkaat ovat tervetulleita osallistumaan.

Vastaanottokeskuksella on valmius palvella 400 Ukrainasta saapuvaa pakolaista. Itäkeskuksessa sijaitsevan Luona Oy:n vastaanottokeskuksen palveluita käyttäneet, Porvoossa asuvat ukrainalaiset siirtyvät käyttämään Hemcaren palveluita.

Vastaanottokeskuksessa työskentelee runsaat 10 henkilöä muun muassa ohjaajan, sosiaaliohjaajan, sosiaalityöntekijän ja sairaanhoitajan tehtävissä.