Siirry sisältöön

Roope Lipastin kirja Palavan kaupungin lapset voitti Runeberg Junior -palkinnon

Tämän vuoden Runeberg Junior -lastenkirjallisuuspalkinnon saaja on Roope Lipastin kirja Palavan kaupungin lapset (WSOY).

Esivaaliraati perusteli valintansa näin:
Palavan kaupungin lapset on Roope Lipastin kirjoittama historiallinen seikkailu, jossa kolmen lapsen elämä mullistuu heidän joutuessaan keskelle Turun paloa. Kirja kertoo monipuolisesti ystävysten tulevaisuudensuunnitelmista, 1800-luvun yhteiskuntarakenteesta sekä äärimmäisestä katastrofista lasten näkökulmasta. Vaaran vaaniessa jokaisen nurkan takana tarinan tunnelma on käsin kosketeltava ja mukaansa tempaava.”

Kirja Giraffens hjärta är ovanligt stort, jonka on kirjoittanut Sofia Chanfreau ja kuvittanut Amanda Chanfreau (Schildt & Söderströms) palkitaan kunniamaininnalla.
Esivaaliraati perusteli valintaa näin:
”Sofia och Amanda Chanfreau johdattaa meidät mielikuvituksellisten otusten uskomattoman kauniiseen maailmaan kirjassaan Giraffens hjärta är ovanligt stort. Lukija voi vain toivoa, että hänkin voisi nähdä asfalttimajavia ja suojatieseeproja kuten kirjan päähenkilö Vega, joka elää isänsä kanssa Kirjahvisaarella. Isoisä Viktor asuu lähistöllä jännittävässä talossaan ison puutarhan keskellä, mutta missä on Vegan äiti? Ja onko totta, ettei kirahvilla ole äänihuulia?
Amanda Chanfreaun yksityiskohtaiset ja herkät piirrokset kutsuvat palaamaan kirjaan yhä uudelleen. ”

Voittajan valitsi kahdeksan lapsiraatiryhmää, yhteensä 130 lasta, porvoolaisista kouluista ja esikouluista. Tämän vuoden lapsiryhmät olivat Keskuskoulun 1B ja 2C, Huhtisen koulun 1B, Kvarnbackens skolan 2C, Vårberga skolan 2 lk, Grännäs skolan 1 lk sekä esikouluryhmät Tähdenlennot ja Mullekulla.

Palkinnolla halutaan edistää lasten lukuintoa. Kilpailuun osallistui sekä suomen- että ruotsinkielisiä kirjoja.
Porvoon kaupunki ja Sanomalehti Östnyland/KSF Media perustivat Runeberg Junior –lastenkirjallisuuspalkinnon Suomi 100 –juhlavuoden kunniaksi.

Tänä vuonna palkinto jaetaan seitsemättä kertaa. Esivaaliraatiin kuuluivat Loviisan kirjastonjohtaja Tapani Häkkinen, sarjakuvataiteilija ja graafinen suunnittelija Kaisa Leka sekä Porvoon vanhempainyhdistysten puheenjohtaja, Uusimaan kolumnisti ja viestintäasiantuntija Marika Salomaa.
Palkintosumma on 10 000 euroa.