Hoppa till innehåll

Roope Lipastis bok Palavan kaupungin lapset vann Runeberg Junior-priset

Barnlitteraturpriset Runeberg Junior delas i år ut till boken Palavan kaupungin lapset av Roope Lipasti. Boken är utgiven av WSOY.

Förvalsjuryn motiverade sitt val så här:
Roope Lipastis bok Palavan kaupungin lapset är ett historiskt äventyr, där livet förändras totalt för tre barn som hamnar mitt i Åbo brand. Boken berättar på ett mångsidigt sätt om vännernas framtidsplaner, 1800-talets samhällsstruktur samt om en extrem katastrof ur ett barnperspektiv. Då faran lurar bakom varje knut blir stämningen i berättelsen både påtaglig och medryckande.

Boken Giraffens hjärta är ovanligt stort av författaren Sofia Chanfreau och illustratören Amanda Chanfreau premieras med ett hedersomnämnande. Boken är utgiven av Schildts & Söderströms.
Förvalsjuryns motivering:
Sofia och Amanda Chanfreau leder oss in i en otroligt vacker värld av fantastiska varelser i sin bok
Giraffens hjärta är ovanligt stort. Läsaren kan bara önska att hen också kunde se asfaltsbävrar och
frydtemblor så som bokens huvudperson Vega som lever med sin pappa på Giraffön. Morfar Viktorbor också i närheten i sitt spännande hus med stor trädgård, men var finns Vegasmamma?
Och är det sant att giraffen inte har några stämband? Amanda Chanfreaus detaljrika och känsliga
teckningar bjuder läsaren att återvända till boken om och om igen.

Vinnaren valdes av åtta barnjurygrupper, sammanlagt 130 barn, från skolor och förskolor i Borgå. Som barnjurygrupper detta år fungerade klasserna 1B och 2C i Keskuskoulu, klass 1B i Huhtisen koulu, klass 2C i Kvarnbackens skola, klass 1 i Vårberga skola, klass 1 i Grännäs skola samt förskolegrupperna Tähdenlennot och Mullekulla.

Syftet med priset är att främja läslusten hos barn. Både finsk- och svenskspråkiga böcker deltog i tävlingen.
Borgå stad och Tidningen Östnyland/KSF Media instiftade barnlitteraturpriset Runeberg Junior för att fira jubileumsåret Finland 100. I år delas priset ut för sjunde gången.
Förvalsjuryn bestod av Tapani Häkkinen, bibliotekschef i Lovisa, Kaisa Leka, seriekonstnär och grafisk formgivare samt Marika Salomaa, ordförande för Föräldraföreningar i Borgå, tidningen Uusimaas kolumnist och kommunikationssakkunnig.
Prissumman är 10 000 euro.