Siirry sisältöön

Runebergin koti ja Porvoon museo valmistautuvat jouluun

Menneiden aikojen joulutunnelmaan pääsee virittäytymään J. L. Runebergin kodissa ja Porvoon museossa Holmin talossa. Joulunäyttelyihin voi tutustua itsenäisesti museoiden aukioloaikoina tai oppaan johdolla viikonloppuisin järjestettävillä yleisöopastuksilla.

Joulukuusi Runebergin kodissa-

Tänä vuonna Porvoon museon joulu vie kauppiasperhe Holmin vieraaksi 1700-luvulle. Koko Holmin talon perusnäyttelyn kattava joulutunnelma kertoo, kuinka jouluun valmistauduttiin ja kuinka sitä vietettiin. Saliin katettu juhlapöytä notkuu herkkuja ja pöytään on katettu Tukholmasta ostettu vihreäreunainen Rörstrand-astiasto. Tunnelmaa luovat kynttilät ovat vahakynttilöitä eivätkä arkisia savuttavia talikynttilöitä. Sivupöydälle on katettu jokaisen juhla-aterian yhteyteen kuuluva viinapöytä, josta löytyy juomien lisäksi ruokahalua herättävää naposteltavaa.

Näyttelyn muista huoneista löytyy muita jouluperinteitä, kuten joululahjoja, joiden antaminen oli 1700-luvulla vielä uusi joulunviettotapa. Lahjoja ei tuonut joulupukki poroineen vaan ne joko heitettiin yllättäen ovesta sisään tai sitten joku naamioasuinen jakoi paketit. Lahjojen päälle kirjoitetut rimmaavat värssyt vihjasivat sekä lahjan sisällöstä että antajasta. Myös joulun merkitys hengellisenä hyvänmielen juhlana näkyy 1700-luvulla. Keittiöstä löytyy varattomille kaupunkilaisille jaettavaa köyhäinleipää. Myös kynttilöitä annetaan tarvitseville.

Runebergien jouluinen kahvipöytä

J. L. Runebergin koti on puolestaan täynnä aitoa 1800-luvun joulun tunnelmaa. Koti koristellaan jouluksi samaan tapaan kuin Runebergeillä oli tapana. Ikkunoita valaisevat kynttilät, kuusi on koristeltu silkkinauhoin ja hyasintit ja syreenit tuoksuvat maljakoissaan. Lahjapaketit värssyineen odottavat korissa tulevansa avatuiksi ja saliin on katettu kahvipöytä herkuilla, joista osalle ohjeet voi lukea Fredrikan reseptikirjasta ja osa on ajalle tyypillisiä konditoriatuotteita.

– Runebergit olivat edelläkävijöitä uusien jouluperinteiden omaksumisessa. He olivat ensimmäisten joukossa, kun levisi uusi tapa kantaa kuusi sisälle kotiin ja koristella se jouluksi, museonhoitaja Laura Svärd kertoo.

Joulunäyttelyihin pääsee tutustumaan 23. päivä marraskuuta alkaen museoiden aukioloaikoina.

Joulunäyttelyopastukset

Joulunäyttelyihin voi tutustua myös oppaan johdolla. Porvoon museo tarjoaa pääsymaksun hintaan sisältyvän yleisöopastuksen jokaisena adventtisunnuntaina. Myös muut enintään kymmenen hengen ryhmät ovat tervetulleita opastukselle ennakkovarauksella.

Runebergin kodissa opastuksella kuullaan Runebergien perheen jouluun valmistautumisesta ja joulun vietosta sekä muista aikakauden jouluperinteistä. Joulukuun lauantaisin voi osallistua opastetulle joulukierrokselle museon sisäänpääsyn hinnalla. Yksityisen jouluopastuksen voi myös varata omalle ryhmälle. Lisäksi lapsiperheet voivat tutustua Runebergien joulunviettoon omatoimisen tehtäväkierroksen kanssa.

Vanhan raatihuoneen kuusi

Porvoon museon joulukuusen koristelee museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera Vanhan raatihuoneen suureen saliin 14.12. Kuusi on keskellä Helga Sonck-Majewskin maalausten näyttelyä, jonka tyyli ja värit huomioidaan kuusenkoristelussa.

Lucian päivän iltana kruunataan Porvoon oma Lucia Vanhan raatihuoneen portailla, josta myös jouluaattoiltana julistetaan Porvooseen joulurauha.