Hoppa till innehåll

Runebergs hem och Borgå museum förbereder sig för julen

Man kan uppleva en gammaldags julstämning i J.L Runebergs hem och Borgå museum, Holmska gården. Man kan bekanta sig med julutställningarna självständigt under museernas uppehållstider eller under guidningar för allmänheten som ordnas på veckosluten.

Joulukuusi Runebergin kodissa-

I år för julen i Borgå museum oss till 1700–talet som gäst hos köpmannafamiljen Holm. Julstämningen i basutställningen vid Holmska gården berättar hur man förberedde sig för jul och hur man firade jul. Festbordet i salen dignar av läckerheter och bordet är dukat med en grönkantad Rörstrand-servis som är köpt i Stockholm. Levande ljus skapar stämning, de är inte vardagliga rykande talgljus utan lyxigare vaxljus. På sidobordet har dukats ett brännvinsbord som hör till varje festmåltid och där det förutom drycker också finns aptitväckande tilltugg.

I de andra rummen kan man hitta andra jultraditioner, såsom julklappar. På 1700-talet var det ännu nytt att ge julklappar på julen. Julklapparna hämtades inte av en julgubbe med renar, utan julklapparna kastades plötsligt in genom dörren eller så kom en utklädd person som delade ut paketen. De rimmande verserna på paketen antydde både om gåvans innehåll och om dess givare. På 1700-talet var julen också en andlig fest med god stämning. I köket hittar man fattigbröd som delades ut till obemedlade stadsbor. Också ljus gavs till de hjälpbehövande.

Familjen Runebergs julkaffebord

J.L. Runebergs hem är däremot fyllt med äkta 1800-tals julstämning. Hemmet dekoreras till jul på samma sätt som familjen Runeberg brukade göra. Fönstren lyses upp av ljus, granen är dekorerad med sidenband, hyacinter och syrener doftar i sina vaser. Paketen med verserna väntar i en korg på att bli öppnade och ett kaffebord med delikatesser är dukat i salen. En del av recepten finns att läsa i Fredrikas receptbok, andra är för tiden typiska konditoriprodukter.

-Familjen Runeberg var föregångare i att tillägna sig nya jultraditioner. De var bland de första att ta i bruk den nya seden att bära in en gran och dekorera den till jul, berättar museiföreståndare Laura Svärd.

Man kan bekanta sig med julutställningarna under museernas uppehållstider från 23. november.

Guidade julutställningar

Man kan också bekanta sig med julutställningarna med en guide. Under varje adventssöndag erbjuder Borgå museum en guidning för allmänheten, som ingår i priset för inträdet. Också andra grupper med högst tio personer är välkomna på en guidning efter att ha gjort en förhandsreservering.

Under guidningen i Runebergs hem får man höra hur familjen Runeberg förberedde sig för jul och hur de firade jul samt om andra jultraditioner under den här epoken. På lördagar under december månad kan man delta i julguidning, vilket ingår i priset till museet. Man kan också beställa en privat julguidning för sin grupp. Dessutom kan barnfamiljer bekanta sig med hur familjen Runeberg firade jul genom att gå självständigt gå runt med egna uppgifter.

Granen vid Gamla rådhuset

Julgranen för Borgå museum dekoreras 14.12 i Gamla rådhusets stora sal av museidirektör Johanna Lehto-Vahtera. Granen står mitt i en utställning med målningar av Helga Sonck-Majewski. Man tar målningarnas stil och färger i beaktande vid grandekorationen.

På kvällen på Luciadagen kröns Borgås egen Lucia på Gamla rådhusets trappa. Här utlyses också julfreden i Borgå på julafton.