Siirry sisältöön

Ruotsalaisuuden viikko täyttää 20 vuotta

Ruotsalaisuuden viikko (Svenska veckan) alkaa maanantaina 2. marraskuuta ja päättyy sunnuntaina 8. marraskuuta. Ruotsalaisuuden viikko on järjestetty syksystä 2000 alkaen.

Ruotsalaisuuden viikko (Svenska veckan) alkaa maanantaina 2. marraskuuta ja päättyy sunnuntaina 8. marraskuuta. Ruotsalaisuuden viikko on järjestetty syksystä 2000 alkaen.

Nykyisin tapahtumaan osallistuu 17 aluetta. Tapahtumaa koordinoi Folktinget ja kaikilla alueilla on oma työryhmä, joka järjestää ohjelmaa paikallistasolla. Porvoon työryhmään kuuluvat Porvoon kansalaisopisto ja sen Opistolaiskunta, Kulttuuritalo Grand ja kaupungin kulttuuripalvelut.

– Perinteistä on tärkeää pitää kiinni myös näinä korona-aikoina, sanoo Grandin toiminnanjohtaja Anne Johansson Padilla.

Ruotsalaisuuden viikon aikana Porvoossa voi osallistua ohjelmaan joko paikan päällä tai verkon kautta omalla sohvallaan. Tänä vuonna aivan kaikki voivat viettää ruotsalaisuuden päivän juhlaa seuraamalla sen striimausta Porvoon kaupungin YouTube-kanavalla perjantaina 6.11. klo 17.30. Kiinnostuneita kehotetaan tutustumaan kaupungin Youtube-kanavaan jo etukäteen.

– Kenenkään ei tarvitse jättää ruotsalaisuuden päivää väliin, vaikka ei poistuisikaan kotoa, Porvoon kansalaisopiston apulaisrehtori Maria Malin sanoo.

– Ruotsalaisuuden viikon voit aloittaa jo maanantaina 2.11. laulamalla yhdessä Aarne Alligaattorin kanssa. Ohjelman aikana osoitteessa www.svenskaveckan.fi on linkki, jonka avulla kuka tahansa voi missä tahansa katsoa videota ruotsalaisuuden viikon aikana. Tämä linkki toimii vain viikon aikana, Malin lisää.

Yhteistä kaikille tapahtumille on ruotsin kieli. Tämä on mainio tilaisuus yhdistää kielikylpy ja hupi!

Juhlitaan turvallisesti!

  • Ota huomioon toiset vieraat ja suositukset!
  • Jää kotiin jos tunnet itseäsi sairaaksi tai jos sinulla on oireita
  • Huolehdi riittävästä, 2 metrin turvavälistä
  • Pese kädet usein ja käytä käsidesiä
  • Yski ja aivasta hihaan
  • Kehotamme vahvasti käyttämään kasvomaskia kaikissa tiloissamme

Muuta ohjelmaa Porvoossa ruotsalaisuuden viikolla:

Maanantai 2.11.

klo 9.30, Kulttuuritalo Grand
Aarne Alligaattori ”Sings Along”. Ilmoittautuminen Grand Luckaniin 019 582 002 tai luckan@grand.fi

Tiistai 3.11.

klo 10.00 
Ystäväoppilaat lukevat palvelukodeissa asuville vanhuksille ääneen Östnyland-lehteä, jos koronatilanne sallii.

Keskiviikko 4.11.

klo 14.00, Kulttuuritalo Grand 
Juomme kahvia ja puhumme ruotsia Grandin aulassa.

Torstai 5.11.

klo 9.20, Kulttuuritalo Grand
Teatteri Taimine päiväkodeille. Ruskigt på riktigt on näytelmä, joka kertoo anteeksi pyytämisen oppimisesta ja yhteistyöstä. Ilmoittautuminen Grand Luckaniin 019 582 002 tai luckan@grand.fi.

klo 10.30, Kulttuuritalo Grand
Teatteri Taimine alakouluille. Leka skogen on näytelmä eroista, kateudesta ja ystävyydestä. Näytelmä, joka tuoksuu sametinvihreältä, puolukanpunaiselta metsältämme ja vähän siltä Kalevalalta. Ilmoittautuminen Grand Luckaniin 019 582 002 tai luckan@grand.fi.

Perjantai 6.11.

klo 11.00, Kulttuuritalo Grand 
Hurra en Hurri, esiintyjänä Mikael ”Gusse” Andersson. Yläkouluille, lukioille, toiselle asteelle, aikuisille. Ilmoittautuminen Grand Luckaniin 019 582 002 tai luckan@grand.fi.

klo 13.30, Kulttuuritalo Grand 
Teater Fabel – Rockpojken. Ilmoittautuminen Grand Luckaniin 019 582 002 tai luckan@grand.fi.

klo 17.30, Kulttuuritalo Grand

Ruotsalaisuuden päivän juhla:

  • Juontajana Daniela Andersson
  • Juhlapuheen pitää piispa Bo-Göran Åstrand. Juhlapuheen otsikko: Uskoa, toivoa ja rakkautta Porvoon mitalla.
  • Yleisö saa myös kuulla Trio Flammen esittämää palkittua musiikkia. Trio Flammen muodostavat muusikot Minna Nyberg, Daniela Fogelholm ja Emilie Adolfsson. Trio Flammen nimi viittaa ryhmän kiinnostukseen ennen kaikkea suomenruotsalaisen teatteri- ja revyyperinteen lauluja kohtaan. Ruotsalaisuuden päivänä trio esittää niin Erna Tauron kuin Bengt Ahlforsin lauluja.
  • Runebergskören BSB esiintyy juhlan lopussa. Pienempi kuororyhmä esittää laulunumeroita ja juhlan lopuksi laulun Modersmålets sång. Kuoroa johtaa Teppo Salakka.

Ei tarjoilua. Juhla nauhoitetaan ja se on jälkikäteen nähtävissä samalla kanavalla.

Grandin salissa on paikkoja 20 ensin ilmoittautuneelle. Sitovat ilmoittautumiset Grand Luckaniin. S-posti: luckan@grand.fi tai puh. 019 582 002.

Lauantai 7.11.

klo 13.00 
Kulttuuripitoinen kaupunkikävely ruotsiksi museonhoitaja Maria Kovasen johdolla. Kiertokävely lähtee kirkonmäeltä ja päättyy Runebergin kotiin.
Ilmoittautuminen Runebergin kotiin, puh. 040 489 9900 keskiviikosta sunnuntaihin.

klo 14.00 , J. L. Runebergin koti
Konsertti: Carita Holmström & Lily-Marlene Puusepp, Heleitä hetkiä. Ilmoittautuminen J. L. Runebergin kotiin, puh. 040 489 9900 keskiviikosta sunnuntaihin.

Enemmän ruotsalaisuuden viikosta osoitteessa www.svenskaveckan.fi

Lisätietoja:
kulttuuriohjaaja Eva-Rita Helin, kulttuuripalvelut
puh. 040 489 9599
eva-rita.helin@porvoo.fi