Hoppa till innehåll

Kulturveckan Svenska veckan fyller 20 år

Svenska veckan 2020 inleds måndagen den 2 november och avslutas söndagen den 8 november. Kulturveckan Svenska veckan har ordnats sedan hösten 2000. Idag deltar 17 regioner i evenemanget. Evenemanget koordineras av Folktinget och alla regioner har en egen arbetsgrupp som ordnar program på ortsnivå. Arbetsgruppen i Borgå representeras av Borgå medborgarinstitut och dess Kamratförbund, Kulturhuset Grand och stadens kulturtjänster.

Svenska veckan 2020 inleds måndagen den 2 november och avslutas söndagen den 8 november. Kulturveckan Svenska veckan har ordnats sedan hösten 2000.

Idag deltar 17 regioner i evenemanget. Evenemanget koordineras av Folktinget och alla regioner har en egen arbetsgrupp som ordnar program på ortsnivå. Arbetsgruppen i Borgå representeras av Borgå medborgarinstitut och dess Kamratförbund, Kulturhuset Grand och stadens kulturtjänster.

– Traditioner är viktiga att hålla fast vid även i dessa Coronatider, säger verksamhetsledare Anne Johansson Padilla på Grand.

Under Svenska veckan i Borgå kan man delta i programmet antingen på plats och ställe eller via webben i sin egen soffa. I år kan precis alla vara med för att fira Svenska dagens fest som strömmas gratis. Den sänds via internet på Borgå stads YouTube-kanal 6.11 kl. 17.30. Intresserade uppmuntras att bekanta sig med stadens Youtubekanal redan i förväg.
 
– Ingen behöver avstå från att fira Svenska dagen fastän man inte går ut hemifrån, säger biträdande rektor Maria Malin.

– Du också kan sjunga med Arne Alligator. Det kommer att finnas en länk på www.svenskaveckan.fi under programmet digitalt som möjliggör att vem som helst, när som helst, under Svenska veckan (länken bara i kraft under veckan) kan titta på videon, fortsätter Malin.

Gemensamt för samtliga evenemang är det svenska språket. Det är ett ypperligt tillfälle att förena språkbad och trivsel!

Vi firar på ett tryggt sätt!

 • Ta hänsyn till andra gäster och rekommendationerna!
 • Stanna hemma om du känner dig sjuk eller har symptom
 • Hålla tillräckligt säkerhetsavstånd, 2 meter
 • Tvätta händerna ofta och använd handdesinfektion
 • Hosta och nys i armvecket
 • Vi rekommenderar starkt att du använder munskydd i våra utrymmen.

Övrigt program i Borgå i samband med Svenska veckan:

Måndag 2.11
kl. 9.30, Kulturhuset Grand   
Arne Alligator ”Sings Along”. Anmälan till Grand Luckan 019 582 002 eller luckan@grand.fi

Tisdag 3.11
kl. 10.00, Kulturhuset Grand 
Vänelever läser högt ur tidningen Östnyland för åldringar på serviceboende om läget så tillåter.

Onsdag 4.11
kl. 14.00 , Kulturhuset Grand
Vi dricker kaffe och pratar svenska i Grands aula.

Torsdag 5.11
kl. 9.20, Kulturhuset Grand
Teater Taimine, för daghem. Ruskigt på riktigt är en pjäs om att lära sig säga förlåt. Och om att samarbeta. Anmälan till Grand Luckan 019 582 002 eller luckan@grand.fi.

kl. 10.30, Kulturhuset Grand 
Teater Taimine för lågstadieskolor. Leka skogen är en pjäs om skillnader, om avund och vänskap, en pjäs som doftar av vår sammetsgröna, lingonröda skog och lite av den där Kalevala. Anmälan till Grand Luckan 019 582 002 eller luckan@grand.fi.

Fredag 6.11
kl. 11.00, Kulturhuset Grand 
Hurra en Hurri med Mikael ”Gusse” Andersson. För högstadiet, gymnasiet, andra stadiet, vuxna
Anmälan till Grand Luckan 019 582 002 eller luckan@grand.fi.

kl. 13.30, Kulturhuset Grand 
Teater Fabel – Rockpojken. Anmälan till Grand Luckan 019 582 002 eller luckan@grand.fi.

kl. 17.30, Kulturhuset Grand 

Svenska dagens fest:

 • Som speaker fungerar Daniela Andersson
 • Festtalet hålls av biskop Bo-Göran Åstrand.
  Festtalets rubrik: Tro, hopp och kärlek med Borgåmått.
 • Prisbelönt musik framför av Trio Flamme som består av musikerna Minna Nyberg, Daniela Fogelholm och Emilie Adolfsson. Namnet Trio Flamme hänför sig till gruppens brinnande kärlek för visskatter inom framför allt finlandssvensk teater- och revytradition. Under Svenska Dagen festen framför trion ett program bestående av sånger av såväl Erna Tauro som Bengt Ahlfors.
 • Festen avslutas med Runebergskören BSB. En mindre grupp inom kören uppträder med sånginslag och avslutar sedan hela festen med Modersmålets sång. Kören dirigeras av Teppo Salakka.

Ingen servering ordnas. Den bandade festen kan också ses efteråt på samma kanal.

Plats i Grand sal erbjuds för de 20 första som anmäler sig. Bindande anmälan till Grand – Luckan. Mejladress: luckan@grand.fi eller per tfn 019 582 002.

Lördag 7.11

kl. 13.00 
Kulturell stadsvandring på svenska med museivårdare Maria Kovanen. Rundvandringen startar från kyrkbacken och slutar i Runebergs hem. Anmälan till Runebergs hem tfn 040 489 9900 onsdag-söndag

kl. 14.00, J. L. Runebergs hem
Konsert med Carita Holmström & Lily-Marlene Puusepp, Skimrande stunder.
Anmälan till J. L. Runebergs hem tfn 040 489 9900, onsdag-söndag.

Läs mera om Svenska veckan på www.svenskaveckan.fi

Tilläggsuppgifter:
kulturinstruktör Eva-Rita Helin, kulturtjänster
tfn 040 489 9599
eva-rita.helin@porvoo.fi