Siirry sisältöön

Saara Turunen, E.L. Karhu ja Riikka Pelo: Suurteoksia – keskustelua elämän mullistaneista kirjoista

Porvoon pääkirjastossa keskustellaan elämän mullistaneista kirjoista tiistaina 5.9. klo 17.30. Keskustelussa ovat mukana Suurteoksia-antologiat toimittanut kirjailija ja teatterintekijä Saara Turunen sekä antologian ensimmäiseen osaan kirjoittanut kirjailija Riikka Pelo ja toiseen osaan kirjoittanut kirjailija E. L. Karhu. Ennakkotiedotuksesta poiketen Riikka Pulkkinen on estynyt osallistumasta tilaisuuteen.

Riikka Pelo.

Suurteoksia-antologiat ovat syntynyt vastakirjoituksena perinteisille klassikkolistoille. Kiinnostavat kirjailijat kertovat oivaltavien esseiden kautta itselleen merkityksellisestä teoksesta, joka on vavisuttanut, vaikuttanut ja jättänyt jäljen.

Suurteoksia ilmestyi toukokuussa 2021 ja Suurteoksia II toukokuussa 2023. Antologiat ovat paitsi puhetta kirjallisuudesta ja elämästä myös löytöretkiä kirjojen maailmaan: ne johdattavat yhä uusien tekstien äärelle ja sytyttävät halun uppoutua niihin kaikkiin.

Illan vieraat eivät tällä kertaa puhu omista teoksistaan, vaan henkilökohtaisista suurteoksistaan, jotka ovat muuttaneet heitä kirjailijoina ja ihmisinä. Suurteoksia-antologiat ovat myös ylistyksiä kirjallisuuden kyvylle muovata meitä ihmisinä.

Antologiat toimittanut Saara Turunen on palkittu kirjailija ja teatterintekijä. Turunen on tullut tunnetuksi paitsi romaaneistaan Rakkaudenhirviö, Sivuhenkilö ja Järjettömiä asioita, myös työstään teatterin parissa. Hänen näytelmiään on käännetty lukuisille kielille ja esitetty ympäri maailmaa.

E. L. Karhu on yksi sukupolvensa merkittävimmistä näytelmäkirjailijoista. Hänen teoksiaan on esitetty Suomen eturivin teattereissa kuten Kansallisteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa ja Teatteri Takomossa ja käännetty seitsemälle eri kielelle. Esikoisromaani Veljelleni oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana vuonna 2021.

Riikka Pelo on palkittu helsinkiläinen kirjailija, joka asuu osan vuodesta Porvoossa. Hänen esikoisromaaninsa Taivaankantaja palkittiin Tiiliskivi-palkinnolla vuonna 2006 ja Jokapäiväinen elämämme voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2013. Pelo on Taideyliopiston kirjoittamisen maisteriohjelman professori.

Tapahtuma on suomenkielinen, maksuton ja kaikille avoin. Tapahtumaa voi seurata myös kirjaston Facebook Livessä osoitteessa https://www.facebook.com/porvoonkirjasto/live. Tallenne on saatavilla kahden viikon ajan.