Hoppa till innehåll

Saara Turunen, E.L. Karhu och Riikka Pelo: Suurteoksia – ett samtal om böcker som skakar om

Välkomna till Borgå huvudbibliotek tisdagen den 5 september kl. 17.30, till ett samtal om böcker som vänder upp och ned på livet. I samtalet deltar Saara Turunen som är författare och teaterarbetare och en av redaktörerna till antologin Suurteoksia, författaren Riikka Pelo, som har bidragit till den första delen och författaren E. L. Karhu som har bidragit till del 2. Riikka Pulkkinen, vars deltagande tidigare har utannonserats, är tyvärr förhindrad att delta.

Riikka Pelo.

Suurteoksia-antologierna har skapats som en motskrift mot traditionella klassikerlistor. I de ypperliga essäerna berättar författarna om verk som har haft stor betydelse för dem själva; som har skakat om, påverkat och lämnat spår.

Suurteoksia kom ut i maj 2021 och Suurteoksia II i maj 2023. Antologiernas texter är förutom ett samtal om litteratur och om livet även en upptäcktsfärd i böckernas värld: De leder vidare till nya texter och väcker lusten att fördjupa sig i dem alla.

Kvällens gäster pratar den här gången inte om sina egna verk utan om böcker som har betytt mycket för dem, verk som har påverkat dem som författare och som människor. Suurteoksia-antologierna är även en hyllning till litteraturens förmåga att forma oss som människor.

Saara Tururen, som är en av redaktörerna till antologierna, är prisbelönt författare och teaterarbetare. Turunen har blivit känd för sina romaner Rakkaudenhirviö, Sivuhenkilö (på svenska Sidopersonen i översättning av Malin Kivelä) och Järjettömiä asioita men även för sitt arbete inom teater. Hennes pjäser är översatta till otaliga språk och spelas runt om i världen.

E.L. Karhu är en av de viktigaste dramatikerna i sin generation. Hennes verk spelas på de allra främsta teatrarna såsom Nationalteatern, Tampereen Työväen Teatteri och Teatteri Takomo och är översatta till sju olika språk. Hennes debutroman Veljelleni var en av kandidaterna till Helsingin Sanomats litteraturpris 2021.

Den prisbelönta författaren Riikka Pelo kommer från Helsingfors men bor delar av året i Borgå. Hennes debutroman Taivaankantaja belönades med Tiiliskivi-priset 2006 och Jokapäiväinen elämämme vann Finlandiapriset 2013. Pelo arbetar som professor inom Konstuniversitetets magisterprogram i skrivande.

Evenemanget är på finska, kostnadsfritt och öppet för alla. Evenemanget kan även följas på bibliotekets Facebook Live på adressen https://www.facebook.com/porvoonkirjasto/live, där det ligger kvar i två veckor.