Siirry sisältöön

Taidetehtaalla 7.9. Porvoo siistiksi! -tapahtuma ja Miljoonan puun talkoot

Porvoon kaupunki järjestää Taidetehtaalla tiistaina 7. syyskuuta kaikille avoimen siivoustempauksen kansallisen kaupunkipuiston alueella Porvoonjoen molemmin puolin.

Porvoon kaupunki järjestää Taidetehtaalla tiistaina 7. syyskuuta kaikille avoimen siivoustempauksen kansallisen kaupunkipuiston alueella Porvoonjoen molemmin puolin.

Samana päivänä Taidetehtaan Aleksanterinaukiolla jaetaan ilmaisia puuntaimia istutettavaksi osana Miljoonan puun talkoot -taideprojektia.

  • Porvoo siistiksi! Klo 17.30–19.30
  • Miljoonan puun talkoot –projektin taimijako klo 12–20, niin kauan kuin taimia riittää

Siivoustapahtuman osallistujat kokoontuvat Taidetehtaan Aleksanterinaukiolla (Läntinen Aleksanterinkatu 1) klo 17.30. Suojahansikkaita ja jätesäkkejä jaetaan kokoontumispaikalla hakujärjestyksessä 100 ensimmäiselle osallistujalle.  

– Siivoustempauksen myötä kaupunki tarjoaa kaikille mahdollisuuden tarttua toimeen ja tehdä hyvää. Roskat vaikuttavat kokemukseemme alueen viihtyisyydestä, mutta niillä on vaikutus myös luontoon, sanoo kestävän kehityksen asiantuntija Sanna Päivärinta.

Kerätyt roskat voi jättää roska-astioihin tai suljettuihin jätesäkkeihin roska-astioiden viereen. Jos roska-astioita ei ole lähellä, suljetut jätesäkit voi jättää myös puistokäytävien varteen tai risteävien käytävien kohdalle näkyvälle paikalle, josta ne on helppo havaita. Porvoon kaupunki kerää jätesäkit asianmukaiseen käsittelyyn.

Taidetehtaalla osallistujia viihdyttää myös liikkuva taideprojekti Trash Heroes, joka on Antti Lahden ja Panu Varstalan ehdotus paremmasta kaupungista. Kaupunki järjestää siivoustempauksen yhteydessä lisäksi geokätköilijöille suunnatun Cache In, Trash Out (CITO) -tapahtuman.

Ilmaisia puuntaimia porvoolaisille istutettavaksi

Syksyllä 2019 alkanut ympäristö- ja taideprojekti Miljoonan puun talkoot laajenee tänä vuonna myös Porvooseen. Miljoonan puun talkoot -projektin ajatuksena on jakamalla ilmaisia puuntaimia kannustaa ihmisiä luomaan vehreämpää ympäristöä ja torjumaan ilmastonmuutosta.

Projektin taustalla on taiteilija Nina Backmanin Silence Project -kokonaisuus, joka jokamiehenoikeudesta inspiroituneena nostaa esiin hiljaisuuden, tilan ja luonnon merkityksen ja sen vaikutuksen kulttuuriin, arvoihin ja identiteettiin.

 – Hae oma taimesi ja istuta se omalle pihallesi, mökille tai Porvoon kaupungin sallimiin paikkoihin. Metsätaimet ovat pienikokoisia ja ne saa kätevästi mukaan kannettua, mutta kannattaa ottaa mukaan oma kassi. Istutukseen on hyvä ottaa lapio mukaan ja tehdä taimelle pientä kasvutilaa, samalla kannattaa talloa ympäröivä heinikko niin, ettei heinikko kaadu talvella taimen päälle, sanoo kulttuurituottaja Thomas Weissman.

Jaossa on kuusen-, männyn- ja koivuntaimia. Kaupungin istutuspaikat löytyvät Jernbölestä ja Kevätkummusta, tarkemmat ohjeet istutuspaikoista löytyvät osoitteessa www.taidetehdas.fi/miljoonan-puun-talkoot.

Tapahtumassa voimassa kasvomaskisuositus

Tapahtumassa noudatetaan vallitsevia turvallisuus- ja hygieniaohjeita koronatartuntojen torjumiseksi. Kasvomaskisuositus on voimassa 12 vuotta täyttäneille osallistujille.

Porvoo siistiksi! -siivoustempaus on osa Clean World Porvoo, kestävän kehityksen foorumia, joka järjestetään Taidetehtaalla samana päivänä. Porvoon kaupunki on Sanomalehti Uusimaan järjestämän tapahtuman pääyhteistyökumppani.

Taimitapahtuman järjestää Silence Project ja Suomen vanhin taimitarha Harviala Oy yhteistyössä Porvoon kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa. Tapahtuma on osa Porvoon 675 -juhlavuoden ohjelmaa.