Siirry sisältöön

Taidetehtaan Klassikot-sarja on täällä taas!

Syksyn ensimmäinen Taidetehtaan Klassikot -sarjan konsertti on torstaina 7. syyskuuta. Avanti-salin konsertti alkaa klo 19.

Jukka Untamalan luotsaaman Lohjan kaupunginorkesterin solisteina kuullaan pianisti Mackenzie Melemediä ja trumpetisti Pasi Piristä.
Konsertin ohjelmistossa on musiikkia säveltäjiltä A. Tarrodi, D. Šostakovitš ja F. Mendelssohn.

Yhdysvaltalainen pianisti Mackenzie Melemed on vuoden 2017 Maj Lind -pianokilpailun voittaja ja vuonna 2020 Suomeen muuttanut, kansainvälistä uraa tekevä pianisti.
Pasi Pirinen on vuodesta 2005 lähtien toiminut Helsingin kaupunginorkesterin trumpettisektion äänenjohtajana sekä vuodesta 2015 alkaen Sibelius-Akatemiassa vaskisoitinten professorina.
Yhdessä Lohjan kaupunginorkesterin kanssa Melemed ja Pirinen tulkitsevat Dmitri Šostakovitšin (1906–1975) hulvattoman hilpeän Pianokonserton nro 1 c-molli op. 35 pianolle, trumpetille ja jousiorkesterille. Teos sisältää runsaasti lainoja muista teoksista Šostakovitšin omat teokset mukaan lukien.
Konserton ensi-illassa 15.10.1933 Šostakovitš soitti itse pianoa. Lyhyessä ajassa teos sai suuren määrän esityksiä ja on ollut yksi Šostakovitšin kaikkein suosituimmista teoksista.

Ruotsalainen säveltäjä Andrea Tarrodi (s. 1981) valmistui säveltäjäksi Tukholman Kungliga Högskolanista vuonna 2009. Hänen teoksiaan on soitettu runsaasti eri puolilla maailmaa. Tarrodi on vastaanottanut lukuisia palkintoja ja kunnianosoituksia työstään.
Illan konsertissa kuultava Serenade in seven colours puhaltimille ja lyömäsoittimille vuodelta 2013 on musiikkia, jonka vähitellen muuttuvaan sointivärien virtaan on helppo uppoutua. Tämän hyvin minimalistisen teoksen, jonka staattinen sointikuva koostuu yksittäisten sävelten ja lyhyiden melodioiden alituisesta toistamisesta.

Illan päätteeksi Lohjan kaupunginorkesteri soittaa Felix Mendelssohnin (1809–1847) Sinfonian nro 4 A-duuri op. 90, lisänimeltään ”Italialainen”. Teos on vuodelta 1833, ja sen lähtökohtana oli säveltäjän tekemä matka Italiaan muutama vuosi aiemmin.
Italialainen sinfonia tarjoaa kuulijoilleen valloittavan sarjan tuokiokuvia Italiasta: välimerellistä auringonpaistetta, uskonnollista juhlallisuutta, mahtavaa taidetta ja arkkitehtuuria sekä avointa maalaismaisemaa, ruokaa ja ihmisiä. Teosta kuunnellessa on helppo tehdä nojatuolimatka Italiaan.

Taidetehtaan Klassikot

to 7.9. klo 19, Avanti-sali, Taidetehdas
Mackenzie Melemed, piano ja Pasi Pirinen, trumpetti.
Lohjan kaupunginorkesteria johtaa Jukka Untamala.
Ohjelma:
A. Tarrodi: Serenade in 7 colours
D. Šostakovitš: Konsertto pianolle ja trumpetille, op. 35
F. Mendelssohn: Sinfonia nro 4 “Italialainen”

Seuraava Taidetehtaan Klassikot-konsertti on pe 10.11.2023 Porvoo Big Band & solistit.