Hoppa till innehåll

Konstfabrikens Klassiker kommer igen!

Höstens första Konstfabrikens Klassiker konsert går av stapeln den 7.9 kl. 19 i Avanti-salen. Som solister hör vi pianisten Mackenzie Melemed och trumpetisten Pasi Piri.

De ackompanjeras av Lojo stadsorkester och Jukka Untamala leder orkestern. Konsertens repertoar består av musik av kompositörerna A. Tarrod, D. Šostakovitš och F. Mendelssohn.

Amerikanska pianisten Mackenzie Melemed vann Maj Lind pianotävlingen 2017 och flyttade till Finland 2020.
Sedan 2005 är Pasi Pirinen är ljudledare för trumpetsektionen i Helsingfors stadsorkester och sedan 2015 professor i blåsinstrument vid Sibelius-Akademin.
Tillsammans med Lojo stadsorkester tolkar Melemed och Pirinen Dmitri Šostakovitš (1906–1975) lustiga pianokonsert nr 1 i c-moll, op. 35 för piano, trumpet och stråkorkester. Verket innehåller många lån från andra verk, inklusive Sjostakovitjs egna verk. Vid premiären av konserten den 15 oktober 1933 spelade Shostakovich själv piano. Verket fick på kort tid ett stort antal framföranden och har varit ett av Sjostakovitjs mest populära verk.

Den svenska kompositören Andrea Tarrodi (f. 1981) tog examen som tonsättare från Stockholms Kungliga Högskolan 2009, och sedan dess har hens verk spelats flitigt runt om i världen.
Tarrodi har mottagit många pris och utmärkelser för sitt arbete. Serenad i sju färger för blås och slagverk från 2013, som kommer att höras på kvällens konsert, är musik vars successivt växlande flöde av klangfärger är lätt att fördjupa sig i.

I slutet av kvällen spelar Lojo stadsorkester Felix Mendelssohns (1809–1847) symfoni nr 4 i A-dur, op. 90, med tilläggsnamnet “italienska”. Verket är från 1833 och utgångspunkten var kompositörens resa till Italien några år tidigare.
Den italienska symfonin erbjuder sina lyssnare en fängslande serie ögonblicksbilder av Italien: medelhavssolsken, religiös högtidlighet, fantastisk konst och arkitektur, och öppet landskap, mat och människor.

Konstfabrikens Klassiker

tors. 7.9. kl. 19, Avanti-salen, Konstfabriken
Mackenzie Melemed, piano och Pasi Pirinen, trumpet
Lojo stadsorkester under ledning av Jukka Untamala.
Program
A. Tarrodi: Serenade in 7 colours
D. Šostakovitš: Konsertto pianolle ja trumpetille, op. 35
F. Mendelssohn: Symfoni nr. 4 “Italienaren”

Följande Konstfabrikens Klassiker -konsert är fre. 10.11.2023 Borgå Big Band & solister.