Siirry sisältöön

Työllisyyden kuntakokeilu käynnistyy

Työllisyyden kuntakokeilu käynnistyy Porvoossa 1. maaliskuuta. Kuntakokeilun myötä 2600 aiemmin TE-toimiston asiakkaina ollutta työtöntä työnhakijaa siirretään kaupungin asiakkaiksi. Samalla osa TE-toimiston asiantuntijoista siirtyy työskentelemään kuntakokeiluun, ja asiakkaiden työllistymistä tuetaan jatkossa yhteistyössä.

Työllisyyden kuntakokeilu käynnistyy Porvoossa 1. maaliskuuta. Kuntakokeilun myötä 2600 aiemmin TE-toimiston asiakkaina ollutta työtöntä työnhakijaa siirretään kaupungin asiakkaiksi. Samalla osa TE-toimiston asiantuntijoista siirtyy työskentelemään kuntakokeiluun, ja asiakkaiden työllistymistä tuetaan jatkossa yhteistyössä.

– Voimme parantaa työnhakijoiden henkilökohtaista palvelua sovittamalla yhteen kaupungin, TE-toimiston sekä muiden alueen työllisyystoimijoiden osaamisen, resurssit ja palvelut. Näin löytyy myös uusia ja nykyistä tehokkaampia työllistämiskeinoja, työllisyyden kuntakokeilun hankepäällikkö Anne Wetterstrand kertoo.

Kokeilun asiakkaiksi siirtyvät Kelan työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa saavat työttömät tai työllistymistä edistävässä palvelussa olevat työnhakijat, kaikki alle 30-vuotiaat ja äidinkieleltään vieraskieliset työnhakijat.   

– TE-toimisto siirtää asiakastiedot automaattisesti Porvoon kaupungille, eikä kokeilun asiakkaaksi siirtyvän tarvitse tehdä itse mitään toimenpiteitä. Jokainen kokeilun asiakkaaksi siirtyvä saa henkilökohtaisen kirjeen, jossa kerrotaan siirrosta, Anne Wetterstrand painottaa. 

Parempaa asiakaspalvelua omavalmentajien ja nykyistä yksilöllisempien palveluiden avulla

Kuntakokeiluun siirtyvä asiakas saa omavalmentajan, joka auttaa työnhaussa. Omavalmentaja laatii asiakkaan kanssa työllistymissuunnitelman, ja työllistymisen vaihtoehtoja suunnitellaan yhdessä.

Painopiste siirtyy palveluprosessin alkuun, tilanteen kartoitukseen, yksilövalmennukseen ja työnhakijoiden työllistymisen tehostamiseen.

– Panostamme siihen, että työnhakijat saavat tarpeeseensa sopivaa yksilöllistä palvelua, joka tukee heidän työllistymistään nykyistä paremmin. Tehostamme palvelutarpeen arviointia ja kehitämme rinnalla kulkevaa omavalmentajamallia. Haastamme myös yritykset mukaan tarjoamaan työmahdollisuuksia, Anne Wetterstrand toteaa. 
 
– Muutos on tarpeellinen, sillä aikaisemmin työttömien aktivointiaste on ollut Porvoossa alhainen verrattuna muuhun Uuteenmaahan, ja työllistämisen kustannukset ovat olleet Porvoossa yli 40 prosenttia korkeammat kuin muissa keskisuurissa kunnissa, Wetterstrand lisää.

– Kuntakokeilujen tavoitteena on nykyistä tehokkaammin edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista sekä tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen. Kehitämme kokeiluissa palveluja, jotka tukevat työnhakijan työllistymistä ja joissa asiakkaan tilanne ja palveluntarve huomioidaan yksilöllisesti, kertoo palveluesimies ja omavalmentaja Bettina Sjöström.

Yhteistyö oppilaitosten kanssa tärkeää

Kuntakokeilun suunnittelussa ja toteutuksessa ovat mukana alueen toisen asteen oppilaitokset Careeria ja Prakticum sekä kehitysyhtiö Posintra. Myös kolmannen sektorin työllisyystoimijat, kuten Sotek-säätiö ja Samaria ry ovat mukana yhteistyössä, ja kaikkien kumppaneiden palvelut ovat kuntakokeilun asiakkaiden käytössä. Paikallisten yritysten lisäksi tarvitaan myös kaupungin omien toimialojen tarjoamia työmahdollisuuksia tukemaan kuntakokeilun asiakkaiden työllistymistä.

–  Meidän pitää tehostaa yhteistyötä esimerkiksi alueen toiseen asteen ammattioppilaitosten kanssa, jotta voimme tarjota nopeita ja joustavia työnantajan tarpeisiin perustuvia koulutuksia, Anne Wetterstrand kertoo.
 
Lisätietoa työllisyyden kuntakokeilusta löytyy Porvoon kaupungin ja TE-palveluiden verkkosivuilta: