Siirry sisältöön
taidenäyttely -

Vaihtuvia taidenäyttelyitä koko vuodelle Porvoon palvelutaloissa- ja kodeissa

Porvoon kaupungin palvelutaloissa- ja kodeissa nähdään vuoden aikana vaihtuvia taidenäyttelyitä useilta eri taiteilijoilta.

– Näyttelytoiminta on kokeilu ja yhteistyöhanke, jonka tehtävänä on edistää kulttuurihyvinvointia. Näyttelyohjelman tavoite on tarjota taide-elämyksiä erityisesti asukkaille, jotka eivät pääse kaupungin näyttelytiloihin ilman avustusta, kulttuurikoordinaattori Sini Kallio kertoo.

Toiminnasta vastaa Porvoon kaupungin kulttuuripalvelut yhdessä asumispalveluiden kanssa.

Porvoossa on 4 palvelutaloa ja yksi palvelukeskus, jotka sijaitsevat eri puolilla kaupunkia: Palomäen palvelutalo, Johanna-koti, Pääskypellon palvelukoti, Toukovuoren palvelukoti ja Omenamäen palvelukeskus. Näyttelytilat sijaitsevat palvelutalojen käytävätiloissa sekä oleskelutiloissa ja kohderyhmänä ovat palvelutaloissa asuvat ikäihmiset, heidän läheiset sekä henkilökunta. Näyttelyaika on kolme kuukautta. Voimassa olevien koronarajoitusten ja suositusten vuoksi tammikuussa ei järjestetä näyttelyiden avajaisia.

Näyttelyohjelmassa valokuvia ja maalauksia

Vuoden 2022 taidenäyttelyohjelman aloittaa Vilma Auvisen näyttely Palomäen palvelutalossa, Stig Janssonin ja Minna Lehväslaihon näyttelyt Johanna-kodissa ja Toukovuoren palvelukodissa, Nina Pauloffin näyttely Omenamäen palvelutalossa ja Anne Örthénin näyttely Pääskypellon palvelukodissa.

Vilma Auvisen akryyli- ja sekatekniikoin toteutetut maalaukset ilmentävät tunteita ja tilanteita tietyin symbolein. Hän maalaa mielellään kuvia, joiden aihe pohjautuu tarinaan. Maalaukset ovat usein pelkistettyjä kohtauksia tai hetkiä tapahtumista. Auvinen nauttii ilmaisussaan ekspressiivisestä tyylistä, joka näkyy hänen tavassaan tuottaa kuvia.

Stig Jansson ja Minna Lehväslaiho ovat porvoolaisia kuvittajia ja naivistitaiteilijoita. Maalausten aiheet vaihtelevat veijarimaisista oivalluksista ja humoristisella otteella tehdystä yhteiskuntakritiikkistä satujen maailmoihin. Stig Jansson on pitkän linjan taiteilija ja kuvittaja. Stig toimi mainostoimiston graafikkona yli neljän vuosikymmenen ajan, ja on pitänyt työn ohella näyttelyitä 70-luvulta lähtien. Minna Lehväslaiho on postikorttikuvituksiin erikoistunut naivistitaiteilija, joka on nimitetty kahteen kertaan Vuoden postikorttitaiteilijaksi. Minna on kuvittanut mm. UNICEFin joulukortteja, Joulupukin virallista postia Japaniin ja uusimpana projektina kevään postimerkkejä Suomen Postille.

Nina Pauloff on porvoolainen, kansainvälisesti palkittu luova ammattivalokuvaaja ja valokuvataiteilija. Inspiraation lähteenä Omenamäen palvelutalossa nähtävälle kahdentoista kuvan sulkasarjalle ovat Tulilintu, Goethen väriympyrä ja sulkasymboliikka. Teoskokonaisuuden lähtökohta on värimaailmassa ja muodossa. Valokuva merkitsee Pauloffille todellisuuden tutkimista, sen jäsentämistä, hahmottamista ja tulkintaa. Hän on kiinnostunut tiedostamattoman esiin tulemisesta kuvan kautta.

Anne Örthén on keskittynyt asetelmien valokuvaamiseen. Valokuvillaan hän haluaa herättää tunteita ja ajatuksia sekä koskettaa ihmisiä näkemällään kauneudella. Hänen valokuvissaan on aina nähtävillä kukkia ja ne inspiroivatkin Örthéniä asetelman luomiseen. Rekvisiittana hän käyttää ystäviltä lainattuja esineitä ja kirpputorilöytöjä, jotka sopivat kukka-asetelman tunnelmaan.

Taidenäyttelyohjelma 2022:

Johanna-koti

3.1.–27.3. Stig Jansson ja Minna Lehväslaiho

28.3.–26.6. Hannele Heino

27.6.–25.9. Kira Leskinen

26.9. – 5.1.2023 Anne Örthén

Omenamäen palvelutalo

4.1.–27.3. Nina Pauloff

29.3.–26.6. Anne Örthén

28.6.–25.9. Sari Pietilä

Palomäen palvelutalo

4.1.–27.3. Vilma Auvinen

29.3.–26.6. Anne Örthén

28.6.–25.9. Aija R-K

27.9. – 8.1.2023 Kira Leskinen

Pääskypellon palvelukoti

7.1.–27.3. Anne Örthén

31.3.–26.6. Reino Kössö

30.6. 25.9. Terhi Ketolainen

29.9.–8.1.2023 Saara Kiuru

Toukovuoren palvelukoti

5.1.–27.3. Stig Jansson ja Minna Lehväslaiho

30.3.–26.6. Aija R-K

29.6.–25.9. Anne Örthén

28.9.–8.1.2023 Maija Lassila